Устойчивото развитие е пътят за дългосрочен просперитет на България и Европа и жените имат ключова роля за постигането му

Българският център на жените в технологиите (BCWT), MOVE.BG и отворената дигитална мрежа EDIT събраха лидери от България и Европа на сцената на международната конференция SHEleader@digital 2022: SHE Empowers Sustainability.


От МOVE.BG, публикувана на 7 октомври 2022

Устойчивото развитие е пътят за дългосрочен просперитет на България и на Европа и този път може да бъде реализиран успешно чрез едновременното извършване на зелен и дигитален преход на икономиката и обществото. Това е едно от основните послания на третото издание на международната конференция SHEleader@digital 2022, която тази година постави във фокуса темата за зеления преход в контекста на женското лидерство и дигиталната трансформация. SHEleader@digital 2022 се организира от Българския център на жените в технологиите (BCWT), MOVE.BG и отворената дигитална мрежа EDIT в партньорство с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП).

SHEleader@digital 2022 срещна лидери от дигиталната индустрия, иновативния стартиращ бизнес, финансовия сектор, природозащитните организации и иновативното изкуство, които дадоха своите решения за успешен зелен и дигитален преход. Конференцията се проведе под патронажа на еврокомисар Мария Габриел

SHE Empowers Sustainability: защо е важно зеленото и дигитално развитие

Климатичните промени са основно предизвикателство пред България и Европа, от чието преодоляване зависи просперитетът на всеки един от нас. Тяхното успешно решаване включва едновременно извършване на т.нар. двоен преход на икономиката и обществото: зелен и дигитален едновременно. Това именно е и основната философия на Европейския зелен пакт (Зелената сделка) - стратегията за развитие на ЕС до 2050 година, както и на програмата за възстановяване на Европа “Next GenerationEU”. 

Редица изследвания показват, че основен двигател на процесите на зелен и дигитален преход са именно жените. Затова и третото издание на SHEleader@digital 2022 показа решенията за устойчиво развитие, обединени от мотото SHE Empowers Sustainability.

Саша Безуханова, основател на BCWT и инициатор на SHEleader@digital 2022, сподели:

“Загубата на природа и климатичните промени са най-големите системни рискове за глобалната ни икономика. Природните бедствия, причинени от човека, нарушаването на екосистемите и изменението на климата, вече струват повече от 300 млрд. долара годишно.  

Трябва изцяло да променим възприятието си за природата и да спрем да се държим така, сякаш сме господари на планетата. Не планетата трябва да бъде спасена. Човечеството е под риск. Ето защо е важно да интегрираме устойчивото развитие в мисленето, мерките и действията из всички аспекти на нашия живот - бизнес, управленски практики, наука, образование и личен живот. Нужно е участието и активния принос на всеки един от нас, в професионалната и личната му роля.  

Вярвам, че жените ще играят ключова роля в осъществяването на този дневен ред, както в бизнеса, така и на политическо ниво, защото е в женската природа да приобщава за общо действие и да работи за решения с грижа за въздействието им върху средата.”

Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и инициатор на SHEleader@digital.

Мария Габриел, европейски комисар за по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, сподели в специално послание към присъстващите:

“Приветствам фокуса на конференцията върху мотивирането на жените и младите дами да се борят със стереотипите за ролята на жените в управлението на важни обществени предизвикателства, като климатичните промени и зеления и цифров преход. Това е цел, която се стремим да постигнем и ние на европейско ниво.

Предприехме редица действия за изграждане на европейска иновативна екосистема,която да насърчава лидерския талант на жените и техния иновативен потенциал. Миналата година стартирах Women Tech EU - първата схема за специално финансиране за стартъп предприятия, ръководени от жени, която осигури целево финансиране, както възможност за участие във втория кръг на инициативата Women Leadership Programme. Получихме кандидатури от почти 400 стартъпа, ръководени от жени от 37 държави. Техните стартъпи и spin-off проекти са авангардни и пробивни и обхващащи широк спектър от пазари.

Освен това от 2020 г. насам процентът на ръководените от жени стартъпи, получаващи финансиране от Европейския съвет за иновации (EIT), се е увеличил от 8% на 29%. Целта ми за следващата година е поне 40%. от стартъпите, които финансираме, да бъдат ръководени от жени новатори.”

Седем пътя за успешен зелен преход

Сцената на SHEleader@digital 2022: SHE Empowers Sustainability посрещна над 20 лидери от България и Европа, сред които Любомила Йорданова, основател на greentech стартъпа за намаляване на въглеродния отпечатък Plan A, Ким Андреоли-Паске, Senior Director в Cisco и Клаудия Джерико, ръководител на най-новата програма на Европейския институт за иновации и технологии, посветена на подпомагане на творческите индустрии - EIT Culture & Creativity. 

Участниците споделиха решения за успешен зелен преход в седем основни теми, свързани с устойчивото развитие:

  • Sustainability as Core Value: мястото и значението на ценността “устойчиво развитие”
  • Green Transformed Businesses: мястото и значението на корпоративните политики за зелена трансформация
  • Green Born Businesses: ролята на иновативните стартиращи бизнеси и наука за извършването на успешен зелен преход
  • Inspired by Nature: връзката на иновативните творци и изкуство със зелената трансформация
  • Harmonized with Nature: значението на природно-базираните решения за успешен зелен преход 
  • Return on Sustainability Investment: ролята на ESG стандартите за повишаване на конкурентоспособността на бизнесите
  • Green Stamped Funding: инвестициите в зелени иновации като път за успешен зелен преход

Докоснете се до атмосферата на SHEleader@digital 2022 от специалната ни фотогалерия тук.

SHEleader@digital 2022 се осъществява с подкрепата на Schwarz It, Mastercard, Обединена българска банка (ОББ), Yettel, HPE operated by Selectium, Bulgarian Stock Exchange, Cisco, Evedo, SuperHosting.

За SHEleader@digital

SHEleader@digital е международна конференция, целяща да вдъхновява и провокира повече жени и момичета да посягат уверено към кариера и лидерски роли в дигиталната индустрия. Първото издание на конференцията се проведе през 2018 година и беше част от програмата на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Второто издание, което се проведе през 2020 година, разгледа темата за автоматизацията като основно предизвикателство и възможност за създаване на икономика на бъдещето.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital