Безплатна прожекция представя един от най-добрите съвременни световни творци

На 22 май (сряда) от 19:00 часа в Coworking by MOVE.BG ще бъде излъчен документалният филм “Широ Такатани: Между природата и технологията“, част от който е заснет в Пловдив.


От МOVE.BG, публикувана на 20 май 2019

Материя. Дух. Живот. Лъжовни екрани и изгубени чувства.

Как се случва?

На 22 май (сряда) от 19:00 часа MOVE.BG и One Dance Week представят една специална прожекция за един от най-значимите творци на нашето време. Документалният филм “Широ Такатани: Между природата и технологията“ предлага досег до вдъхновението от първа ръка и откровен разговор с магьосника на светлината от Япония.

Част от документалния филм е заснет в Пловдив през 2017-а година. Тогава Такатани представи за първи път пред българска публика спектакъла „ХРОМА“ в рамките на международния фестивал за съвременен танц ONE DANCE WEEK.

Кой е Широ Такатани?

55-годишният Такатани е японски мултидисциплинарен творец. Той е роден на 15 октомври 1963 година в град Нара. Такатани съчетава природни елементи като вода, облаци и пясък с оптически технологии, видео, философия, литература и изпълнителски изкуства.

Забележителната му кариера включва внушителни спектакли, инсталации от цветове, 3D интерактивен фонтан, който служи като прожекционен екран, и още творби, с които Такатани цели да достигне „отвъд видимото“.

Световноизвестният японец си служи с технологиите, за да подобри човешкото разбиране за околната среда – показването на невидими за окото микроорганизми и огромни галактики. Творецът набляга и на взаимодействието между танцьори и изпълнители с новите технологии.

Филмът

Документалният филм проследява артистичния път на Такатани през три десетилетия из Европа и Япония чрез неговите инсталации, театрални и танцови постановки. Такатани и сътрудниците му, сред които композиторът Руичи Сакамото, разясняват творческите принципи, в които природата и хората са разгледани чрез съвременни технологични средства. Специално подбрани спектакли и инсталации, заснети забележително, показват еволюцията в работата на японския артист. Режисьор на лентата е младият Джулио Боато (роден 1988), чийто първи документален филм е портрет на противоречивия артист Ян Фабр.

През март тази година “Широ Такатани: Между природата и технологията“ беше част от програмата на FIFA International Festival of Films on Art (Artififa 2019) – Монреал, а на 19 май беше излъчен на международния фестивал SIFA в Сингапур.

Три дни по-късно и българската публика ще може да гледа безплатно този шедьовър. Очакваме Ви на 22 май (сряда) от 19:00 часа в Coworking by MOVE.BG на улица “Сердика” №20 в София.

Местата са ограничени, запазете предварително Вашето място тук.

Създаваме заедно нашето културно утре!

Добави в Календар 2019-05-22 19:00:00 2019-05-22 20:00:00 Europe/Istanbul Безплатна прожекция представя един от най-добрите съвременни световни творци 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от ART MEETS