Стана Илиев и нейните каузи в България

Вечери за наивници - International Women's Day in Bulgaria, vol. 17


От МOVE.BG, публикувана на 5 април 2017

Стана Илиев беше гост на нашите последни Вечери за наивници, които събраха чужденки, избрали да живеят, да се развиват и да правят добро в България. Тя е активистка за граждански права и доброволец. Родена и израснала в Берлин, вече шест години тя работи по различни правозащитни каузи в България. Стана е докторантка по политически науки в Нов български университет и има магистърска степен по бизнес със специализация предприемачество.

През 2013 г. Стана слага началото на инициативата срещу насилието върху жени Извърви километър в нейните обувки в България и помага за организирането на последните две издания на София Прайд.

Нейните основни сфери на дейност са права на ЛГБТИ и права на жените, както и овластяване на етнически малцинства. Хелзинкският комитет за правата на човека в България й присъжда наградата "Активист на годината" през декември 2016 г.

"Успехът и провалът са нещо, което не мога да определя. Те наистина зависят от начина, по който гледаш на тях. От една страна, нито един проект или нещо, което правим, не се е получило по начина, по който желаехме да се случи. От друга страна - имаме прогрес." - сподели на Вечерите Стана. Повече - във видеото!

Автор

още от Уроци за наивници