COVID-19 оказва сериозно влияние върху стартъпите, показват първите данни от Азия

Ако спадът от региона се повтори и в останалите части на света, дори и за два месеца, то това би довело до загуба на $28 милиарда инвестиции в стартиращи бизнеси, твърдят от Startup Genome.


От Марин Маринов, публикувана на 2 април 2020

Коронавирусът COVID-19 вече предизвиква сериозни икономически последици, като стартиращите иновативни компании са едни от най-сериозно засегнатите. Това показват данните от специален доклад на международната изследователска и консултанстка организация Startup Genome, споделени с отворената дигитална мрежа EDIT на MOVE.BG часове преди официалното публикуване на изследването. COVID-19 е по-сериозна заплаха от предходни икономически кризи, посочват от Startup Genome, тъй като вирусът предизвиква не само финансови проблеми, но и силно негативно влияние върху здравето и начина на живот на хората. Коронавирусът, обаче, може да се окаже и възможност, ако правителствата и бизнес лидерите на време вземат мерки в подкрепа на стартъпите.

Данните

Докладът, който обхваща първите два месеца на 2020 година, разкрива сериозен спад на стартъп инвестициите в Азия, дължащ се именно на пика на COVID-19 по това време. Данните показват, че рисковото инвестиране (VC) е спаднало с между 50% и 57% в Китай през януари и февруари, спрямо равнищата през ноември-декември 2019 година. Докладът се базира на анализ на сделки от финансовите кръгове А и нагоре, тъй като при тях данните са по-надеждни спрямо ранното инвестиране (pre-seed, seed), посочват от организацията. От Startup Genome допълват, че спадът, за разлика от намаляването на промишленото производство, не може да се обяснява дори и частично с дългите почивки около Китайската нова година, защото тя традиционно не оказва негативно влияние на VC инвестирането.

Китай, Азия, света 

Данните показват, че ситуацията в Китай се отразява негативно и на останалата част от Азия, тъй като китайските инвеститори завладяха ключови позиции с агресивната си стратегия от предходните години. Според Startup Genome, ако спадът, който се случи в Азия, се повтори в останалата част от света, дори и за два месеца, то това ще окаже “драматичен ефект” върху стартъпите, защото би отписало $28 милиарда долара инвестиции. 

“Много стартъпи няма да могат да наберат ново финансиране. Първите проекти, които ще останат без средства, ще бъдат тези, които са направили първи привличания на капитал през предходните няколко месеца...Трудно е да се определи колко голям процент от стартъпите няма да успеят да преодолеят проблемите, предизвикани от COVID-19, но с нуждата от набиране на нови инвестиции на всеки 12 до 18 месеца с 3 до 6 месеца, които са необходими, за да се постигне сделка, една 6-месечна суша в VC инвестирането би довела до затваряне на голяма част от стартиращите компании," обясняват авторите на доклада.

При предходните две икономически кризи - спукването на dot-com балона през 2001 година, както и финансовата криза след краха на “Лемън Брадърс” през 2007-8 - VC инвестирането е спаднало с 21.6% и 29.3% на годишна база. Това спрямо днешната капитализация на стартъп сектора би означавало загуба на $86.4 милиарда инвестици само тази година.

Светлина в тунела

Както всяка криза и COVID-19 освен сериозни проблеми, носи и възможности, посочват от Startup Genome. При последната финасова криза се създадоха едни от водещите технологични компании в света като Airbnb и в момента 50 от най-успешните еднорози с пазарна капитализация от над $145 милиарда долара са “деца” на кризата от 2007-8.

Въпреки че настоящата ситуация е по-различна от финансовия крах след фалита на “Лемън Брадърс”, то отново се отваря вратата за иновации и модерни решения. Освен това, докато големите корпорации традиционно посрещат кризите със свиване на разходи, включително на работна ръка, то ако стартъпите бъдат подкрепени, те ще имат нужда от постоянно увеличаване на заетите в тях именно заради начина на своето бизнес развитие.

В България

Българската стартъп екосистема се разви бурно през последните години и сега има нужда от специални мерки за справяне с последиците от коронавирусаа. 47% от българските стартиращи компании предлагат иновация на световно ниво, показват данните от InnovationShip: единственото национално проучване на иновативния стартиращ бизнес, което отворената дигитална мрежа EDIT на MOVE.BG проведе за четвърта поредна година.

В края на март коалиция от ключови организации от стартъп екосистемата изпрати отворено писмо до българското правителство с предложения за незабавни мерки в подкрепа на иновативните МСП-та в стартираща и активна фаза на развитие. BESCOEDITEndeavor и BVCA застават зад конкретни предложения, които да подпомогнат стартъп компаниите в плавното им преминаване през кризата, свързана с COVID-19, и да осигурят положителното им развитие и ръст в бъдеще.

Прочетете пълния текст на писмото тук.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital