4 милиарда евро в помощ на стартъп средата отпуска Франция

"И у нас също са нужни специални мерки за подкрепа на иновативната икономика и специфично за стартиращите компании," сподели Саша Безуханова, основател на отворената дигитална мрежа EDIT


От Марин Маринов, публикувана на 25 март 2020

Френското правителство ще създаде спешен пакет от мерки на стойност 4 милиарда евро за подкрепа на стартъп средата в страната. Инициативата цели да помогне на иновативните бизнес да преминат плавно през икономическите проблеми, свързани с коронавируса, и да продължат своето положително развитие и ръст след това. Пакетът ще бъде официално обявен на 25 март следобед в Париж, съобщи френският държавен секретар за дигиталното развитие Седрик О. 

Планът на Париж ще осигури необходимата ликвидност на стартъпите, които разчитат на кръгове от набиране на капитал, за да съществуват и да развиват своите проекти. Икономическите последици от коронавируса, обаче, поставят под въпрос съществуването на тази система на финансиране и на оцеляването на иновативните компании. Затова чрез държавно-подкрепени инвеститори и чрез националната банка за развитие Bpifrance ще бъде осигурена спешна ликвидност от 4 милиарда евро.

Пакетът ще бъде разпределен чрез мостово финансиране, административни облекчения като временна данъчна отсрочка за иновативните компании, както и целенасочени заеми, осигурени от държавния бюджет. Специалните мерки на Париж не са изненада, защото въпреки че стартъп средата в страната е все още малка, президентът Еманюел Макрон разчита именно на стартиращите проекти, за да настигне Франция американските иновативни проекти, част от които вече променят икономиката и правенето на бизнес по цял свят. Още с поемането на властта Макрон обяви план за превръщането на Франция в “стартъп нация” и въведе различни мерки, включително данъчни облекчения.

В България

Българската стартъп екосистема също се разви бурно през последните години и сега също има нужда от специални мерки за справяне с последиците от коронавирусаа. 47% от българските стартиращи компании предлагат иновация на световно ниво. Те имат потенциала да променят икономическия портрет на страната от ресурсно-базирина, ишлеме икономика в такава с добавена стойност: икономика, която по-лесно би преминала през подобен тип предизвикателства като коронавируса.

“Нужни са специален пакет мерки за подкрепа на иновативната икономика и специфично за стартиращите компании, нужно е днес да се осигури среда тези най-подготвени за бъдещето икономически играчи да не отпаднат от пазара,” сподели Саша Безуханова, основател на отворената дигитална мрежа EDIT и представител за България в Панверопейската мрежа на ангел инвеститорите ESIL.

“Светът е в състезание за таланта и осигурява добри алтернативи за развитие на създаващите технологиите за утрешния ден. Нужно е днес да направим необходимото българските новатори да пораснат като зрели бизнеси тук.

Животът ще продължи и след кризата на COVID-19, вярвам – с пълен елитен икономически отбор от България."

Пълна картина на стартъп средата в България можете да намерите в единственото национално проучване на иновативната стартираща икономика InnovationShip, което отворената мрежа EDIT на MOVE.BG проведе ча четвърта поредна година. Докладът е достъпен безплатно на български и английски език тук.

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital