Растежът на стартъп инвестирането в България ще бъде представен в ЕП

Специално събитие, посветено на темата, ще се проведе на 26-ти април в Брюксел. Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и инициатор на EDIT, ще бъде модератор на един от панелите.


От МOVE.BG, публикувана на 21 април 2023

На 26-ти април в Европарламента ще се проведе специално събитие, посветено на растежа на инвестирането в стартъпи в България и в региона на Югоизточна Европа (ЮИЕ). Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и инициатор на отворената дигитална мрежа EDIT, ще бъде модератор на панела, посветен на политическите стратегии за развитието на иновациите в Югоизточна Европа. Организатор на събитието “RE:TURN with BVCA: The Evolution of Growth Capital in Bulgaria & SEE” е Българската асоциация за стартово и рисково инвестиране (BVCA) в партньорство с Европейската инвестиционна банка (EIB).

Темата

Комбинираното финансиране с рисков капитал на стартъпи в региона на Югоизточна Европа е достигнало повече от 1,3 млрд. долара през 2022 г., споделят от BVCA, цитирайки данните в последния им доклад по темата. От 2017 г. насам VC финансирането е нараснало 5,9 пъти и е на траектория на продължаващ растеж, допълват от асоциацията.

“През последното десетилетие инвестиционните и предприемаческите общности в България и Югоизточна Европа преживяха драматично разрастване и регионът е сред най-бързо развиващите се екосистеми в Европа.

От 2012 г. насам стартиращите предприятия в Югоизточна Европа са нараснали 49,9 пъти по отношение на общата капитализация, което е значително по-бързо от съседите им в ЦИЕ (9,1 пъти) и от средното за Европа (12,1 пъти),” посочват организаторите на събитието в ЕП и допълват:

“Събитието има за цел да покаже успешното развитие на екосистемите за рисков капитал в България и в Югоизточна Европа. Инвеститори, предприемачи и политици ще обсъдят извървените стъпки за катализиране на иновационни екосистеми, извлечените поуки, както и ще представят успешни предприемачески истории от България и ще очертаят пътна карта за по-нататъшно ускорено развитие на региона.”

Саша Безуханова, която е ангел инвеститор и член на Инвестиционния комитет на Европейския съвет по иновации (EIC), ще бъде водещ на панела “Policy strategies for innovation development in SEE region”, в който ще се включат водещи представители на европейски институции, свързани с инвестирането в стартъпи. 

Научете още за програмата на събитието тук. “RE:TURN with BVCA: The Evolution of Growth Capital in Bulgaria & SEE” в 17:00 часа брюкселско време.

Една статия в рамките на инициативата EDIT.

EDIT: Economic Development via Innovation and Technology

Една програма на MOVE.BG в подкрепа на дигиталния бизнес. Анализираме световни, европейски и национални тенденции, дискутираме върху съществуващите проблеми пред стартиращи и млади компании и заедно търсим решения за създаването на среда, която подкрепя иновациите и привлича инвестиции. Работим за насърчаване на взаимодействието между различни представители на дигиталния бизнес, обмена на опит и идеи и изграждането на една съвременна дигитална екосистема.

Програмата EDIT на MOVE.BG провежда ежегодното и единствено по рода си изследване на стартъп екосистемата в България Innovation Ship. Програмата организира и поредица от специализирани уебинари, които дават ключови познания за развитието на дигиталните бизнеси.

Създаваме заедно нашето  утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital