Урсула фон дер Лайен произнася годишната реч за състоянието на Съюза

На 15 септември от 10 часа българско време председателят на Европейската комисия ще представи приоритетите за следващата година.


От Марин Маринов, публикувана на 14 септември 2021

Едно от ключовите събития в политическия живот в Европейския съюз тази година се съвпада с емблематичната за България дата 15 септември. По същото време, когато учениците тръгват на училище у нас, в Страсбург председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще обяви приоритетите за новата политическа година в Европа, включително равносметка за научените уроци от предходните 12 месеца.

В сряда от 10 часа българско време Фон дер Лайен ще изнесе знаковата реч за състоянието на Съюза "State of the Union". Изказването, което ще се състои пред депутатите в Европейския парламент, е важно, защото представлява отчет за изминалата политическа година и обявяване на целите за новата. Линковете за живото излъчване можете да намерите по надолу в статията.

Очаква се Урсула фон дер Лайен да разясни приоритетите на Еврокомисията по отношение на няколко ключови теми:

  • мерките срещу продължаващата пандемия;
  • възстановяването на Европа
  • борбата с климатичните промени и загубата на биологичното разнообразие;
  • справянето с евентуална нова мигрантска криза.

Контекстът

Речта ще се състои във важен момент за Европейския съюз. От една страна, от тази есен се очаква да започне с пълна сила програмата за възстановяване на Европа от пандемията "Следващо поколение ЕС". Държавите членки ще разполагат с бюджет от 750 милиарда евро, които трябва да използват, както за възстановяване от ковид последиците, така и за стимулиране на зеления и дигитален преход. Очакванията са председателят на ЕК да наблегне отново на нуждата от зелено възстановяване, като път за успешно развитие на Европа. 

Към момента две държави - България и Кралство Нидерландия, все още не са предали своите национални планове за възстановяване и устойчивост, на базата на които и след одобрение от Комисията ще бъдат получени средствата от "Следващо поколение ЕС". Инициираната от MOVE.BG коалиция от граждански организации "За зелен рестарт" работи активно през последната година за подобряване на българския План, като в неговата последна версия намират място и част от препоръките на Коалицията.

Друг не по-малко важен приоритет, по който Урсула фон дер Лайен ще обяви следващите стъпки на ЕС, е борбата с климатичните промени. През изминалите месеци бяха приети редица ключови инициативи за реализирането на мащабната програма на Комисията за икономическа трансформация на Европа Европейския зелен пакт (Зелената сделка). Според пактът Евросъюзът трябва да реформира икономиката си, така че да постигне климатична неутралност до 2050 година. В изпълнение на тази цел през изминалите месеци Еврокомисията предложи намаляване на емисиите парникови газове с най-малко 55% до 2030 година спрямо нивата от 1990. Предложението беше посрещнато с резерви от част от политическите семейства в Европарламента, тъй като мнозинството от евродепутатите гласуваха за цел от 60%. Комисията представи и най-мащабвната инициатива за промени в европейското законадателство - пакетът "Готови за 55", който трябва да направи промени в редица актове и политики в най-различни сфери, така че да бъде изпълнена новата цел.

Не на последно място, речта на Урсула фон дер Лайен ще се състои броени седмици преди едно от най-важните събития на световно ниво тази година - Международната среща за климата на ООН COP 26 във Великобритания. На форума в Глазгоу всяка държава трябва да представи своя план за справяне с глобалното затопляне и целите на Парижкото споразумение за климата, като ЕК ще представи целта за намаляване на парниковите емисии с най-малко 55%. На подготовката на България за COP 26, включително изпълнението на целта за 2030 година, е посветена конференцията "Пътят към COP 26: изборът на България", която MOVE.BG организира заедно с Посолството на Великобритания и Посолството на Италия в България.

Гледайте речта за състоянието на Съюза на живо

Речта на Урсула фон дер Лайен ще бъде достъпна на всички официални езици на Европейския съюз, включително български. Гледайте я на живо на страницата на Комисията тук, като от бутоните изберете опцията за български език, ако аудио потокът е на друг език.

Можете да проследите “State of the Union” и на страницата на Европарламента тук, отново с бутон за превод на живо на всички официални езици в ЕС.

След речта на Фон дер Лайен ще последват декларации от името на всяка група в ЕП, които ще представят приоритетите на отделните политически семейства.

Регистрирайте се за конференцията "Пътят към COP 26: изборът на България" чрез линка тук. Очакваме ви на важния разговор за България и климатичните промени.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла