Преживяваме най-тежката криза на планетата - климатичната, заяви Урсула фон дер Лайен

Борбата с климатичните промени е един от водещите приоритети на Европа за следващата политическа година, сподели председателят на Европейската комисия.


От Марин Маринов, публикувана на 15 септември 2021

Големите пожари в Гърция и Франция, както и наводненията в Германия и Белгия от това лято ясно показаха, че борбата с климатичната криза е неотложна задача. Това обяви Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, по време на нейната годишна реч за състоянието на Съюза "State of the Union". Словото, произнесено в сряда пред евродепутатите в Страсбург, представлява отчет на изминалата политическа година и обявяването на приоритетите за следващите 12 месеца.

Според Фон дер Лайен, ако не вярваме на очите си, трябва да се доверим на науката и по конкретно на последния доклад на ООН от преди броени седмици, който алармира, че климатичните промени могат да станат необратими и да застрашат живота на нашата планета. Председателят на Еврокомисията призова и да се доверим на младото поколение и негово чувство за съвест и отговорност и да последваме примера на младите, които определят климата като едно от основните предизвикателства пред света днес и предприемат реални действия за промяна.

"Докладът не оставя никакво съмнение. Изменението на климата е предизвикано от човека. И тъй като е предизвикано от човека, можем да променим нещо [...]

И промяната вече настъпва.

През първата половина на тази година в Германия са регистрирани повече електрически, отколкото дизелови автомобили. Понастоящем Полша е най-големият износител на автомобилни акумулатори и електрически автобуси в ЕС. Или например новият европейски „Баухаус“, който доведе до бум на креативността на архитекти, дизайнери, инженери в целия Съюз.

Ясно е, че нещо се случва.

Именно това е целта на Европейския зелен пакт [...]

Преживявайки най-тежката криза на планетата за всички времена, ние избрахме да я преодолеем заедно с Европейския зелен пакт."

Председателят на Еврокомисията потвърди, че Пактът, популярен като Зелената сделка, ще остане сред основните приоритети на Европейския съюз за новата политическа година, защото неговата цел - преходът към климатично неутрална икономика до 2050, е ключова задача за ЕС. Фон дер Лайен открои в речта си като успех публикуването на пакета "Готови за 55" - най-мащабната предлагана промяна на европейски законодателни актове и политики. Пакетът цели да помогне намаляването на емисиите парникови газове с най-малко 55% до 2030 година спрямо нивата от 1990. Промените са доста трудни за разбиране от широката аудитория поради сложността на материята, като ЕК понесе критики, че не е обяснила достатъчно добре предложенията, което може да бъде използвано като мотив за отпор от част от държавите членки.

"Видяхте колко сложни са подробностите. Но целта е проста. Ще определим цена за замърсяването. Ще изчистим енергията, която използваме. Ще разполагаме с по-интелигентни автомобили и по-чисти самолети.

Ще направим необходимото по-амбициозните цели в областта на климата да бъдат съпроводени от по-голяма амбиция в социалната сфера. 

Екологичният преход трябва да е справедлив. 

Ето защо предложихме нов Социален фонд за климата за справяне с енергийната бедност, от която страдат вече 34 милиона европейци."

Урсула фон дер Лайен наблегна на значението на наближаващата след броени седмици Международна среща за климата на ООН във Великобритания COP 26, където всяка държава ще трябва да представи своя план за борба с климатичните промени. Еврокомисията вече внесе тези планове от името на 27-те държави членки. Това са т.нар. национално определени приноси или НОП, като в тях са записани общите европейски цели за 55% намаляване до 2030 и за климатична неутралност до 2050. Според Фон дер Лайен, обаче е важно как точно ще бъдат изпълнени тези цели на национално и европейско ниво.

"Конференцията в Глазгоу на страните, подписали Рамковата конвенция за изменението на климата на ООН, ще бъде решаваща за световната общност.

Големите икономики - от САЩ до Япония - набелязаха амбициозни цели за неутралност по отношение на климата до 2050 г. или скоро след това. 

Тези цели сега трябва да бъдат подкрепени с навременни конкретни планове за Глазгоу. Защото с настоящите ангажименти за 2030 г. глобалното затопляне няма да може да бъде ограничено до 1,5 °C.

Всяка държава носи своята отговорност!"

България и COP 26

Как се подготвя България по тези теми и каква позиция ще защитава страната ни?

Гледайте специалната ни конференция "Пътят към COO 26: изборът на България", която в MOVE.BG организираме заедно с Посолството на Великобритания и Посолството на Италия в България. Запазете своя безплатен билет за този важен разговор чрез линка тук. Очакваме ви онлайн на 28 септември от 10:30 часа.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла