Технологията, която променя държави

6 начина, по които добавената реалност ще промени публичния сектор


От МOVE.BG, публикувана на 22 февруари 2017

Добавена реалност (добавена реалност или AR) е сочена от мнозина като технологията, която ще доведе до следващата фундаментална промяна в дигиталния свят, съизмерима с трансформациите, които бяха предизвикани от появата на интернет и смарт телефоните. Глобалните технологични лидери, включително Google, Microsoft, Facebook, Snapchat и Apple, залагат значителни ресурси в бъдещето на AR. Изпълнителният директор на Apple Тим Кук например скоро заяви, че “хората в огромна част от развитите държави и евентуално всички останали страни ще използват аугментираната реалност всеки ден, почти като закуска, обяд и вечеря”.

Аугментираната реалност е взаимодействието между насложени данни, графики, аудио и други сетивни подобрения върху средата на реалния свят. Тази допълнителна информация се наслагва в реално време и можем да виждаме едновременно света, в който живеем и всякакъв тип други визуализации. (AR не трябва да се бърка с виртуалната реалност, която от своя страна поставя потребителя в абсолютно различен и изкуствено създаден виртуален свят.) Преживяването, което предлата AR е просто, но мощно - то е контекстуално, визуално и дори интуитивно.

Как това “следващо голямо нещо” ще повлияе на държавите и техните управления?

Концепцията за AR датира поне от 1990 г., когато изследователи от Боинг въвеждат термина “аугментирана (подсилена, добавена) реалност”. Някои спорят, че идеята е родена много по-назад във времето, но въпреки всичко най-важните елементи, които позволяват на технологията да “процъфти” в дигиталната ера, започват да се подреждат чак сега.

Умна инфраструктура и “интернет на нещата” (IoT)

Нарастващото наличие на широколентов интернет, в комбинация с възходът на дългоочаквания “интернет на нещата” спомагат за ускоряването на появата на умни и свързани инфраструктури в градовете, регионите и цели държави. Пътища, енергийни мрежи, водопроводни и канализационни системи, обществени сгради и съоръжения, комуникационни мрежи, коли, домове, и т.н. стават все "по-умни" с всеки изминал ден всеки ден.

През 2016 г. има вече над 6.6 милиарда свързани сутройства. Прогнозите сочат, че броят на тези устройства ще се умножи от 5 до 10 пъти в близките 4-5 години. Умната инфраструктура и масивното количество от данни, които тя генерира в реално време представляват едновременно двигателя и горивото за AR в публичния сектор. Тенденцията се засилва по цялото земно кълбо, а доказателство за това са мащабните инициативи за умни градове, стартирали в EС, Индия, Китай, САЩ и Канада.

Данни, данни, данни

Аугментираната реалност е най-ценна в публичния сектор, когато “осветява” реални данни. Тази информация може да е достъпна чрез държавните инициативи за отворени данни, които бележат растеж на всяко равнище, да се генерира от нарастващите сензорно-базирани мрежи и интелигентни инфраструктури, или чрез улавяне на огромното количество неструктурирани данни, които се създават всеки ден от мобилните потребители, нарастващите формални и неформални мрежи, в резултат на споделената икономика и други структурирани и неструктурирани източници на данни.

С комбинацията от интелигентни инфраструктури, big data и отворени данни, различните нива на публичния сектор са в състояние да започнат заедно строежа на интелигентни градове. AR служи като визуален портал за данни между публичния и частния сектор, добавяйки огромна стойност към потенциала на данните като истински обществен актив и ресурс.

AR технологии

През последните години основният AR софтуеър и най-вече устройствата, които поддържат технологията започнаха да “узряват”. Днес те включват:

  • Джобни и мобилни устройства, предимно смартфони и таблети, както и специфични професионални мобилни устройства
  • Head-Up дисплеи (HUDs) за стъкла, екрани, визьори
  • Head mounted дисплеи (HMDs)
  • Очила, козирки и каски
  • Контактни лещи, виртуални ретина дисплеи
  • Пространствени дисплеи
  • Други в процес на развитие

AR - Технологията, която променя държави

Аугментираната реалност в практиката

Има безброй начини за използване на AR в широкия публичен сектор, както всяка нова технологична иновация, потенциалът на технологията е ограничен само от креативността и изобретателността на своите потребители. Възможните начини на употреба, които ще изброим по-долу (някои, от които са в процес на планиране или доказване на концепцията), са само бегъл поглед върху възможностите на AR.

Електронно управление, гражданско включване и е-услуги

Представете си свят, в който всеки държавен формуляр или приложение могат да бъдат достъпни чрез различни AR устройства - смарт телефони, умни очила, офис дисплеи и четци, заедно с пълния набор от помощни средства (звук, езиков превод, визуални и графични инструкции. Свят, в който самите основи на управлението - политически, правни, регулаторни документи и рамки - се превръщат в истински "живи" документи, които могат да си взаимодействат с гражданите и служителите чрез AR активирани устройства. AR може да позволи на гражданите и бизнеса действително да "виждат" чрез разширената реалност как ще изглеждат планираните проекти за обществени сгради, магистрали, водни и енергийни съоръжения, обществени паркове, нови транзитни линии и гари, и т.н. - и дори да си взаимодействат с AR проекти.

Управление и поддръжка на активи

Представете си общинска работна ръка, която е в състояние ефективно, точно и много по-бързо да поддържа градските активи - от улични лампи, клетъчни кули и пожарни хидранти, общински складове и пътища - с помощта на AR устройства. Технологията позволява мащабно оптимизиране на обхвата и въздействието на високата експертиза. Специалисти и ръководители могат да предоставят в реално време насоки и техническа експертиза на теренни работници с отдалечени AR връзки - аудио, визуални, информационни и сетивни.

Обществена сигурност и спешни услуги

Пожарникарите или отрядите за аварии на близкото бъдеще могат да бъдат екипирани със специални AR шлемове, чрез които да получават данни за най-подходящия обход на терена, същевременно с това да събират и изпращат на централните екипи сензорни данни в реално време за опасните условия, а благодарение на шлемовете - да могат да виждат през огън, пушек и руини. Представете си AR приложения за бедствия, които осигуряват визуални и аудио насоки за гражданите, търсещи убежище, пътища за евакуация или спешна помощ. Гражданите ще могат да получават достъп до оторизирани гео-специфични данни за статистика на престъпността и други фактори на средата, като насочат своите мобилни устройства към дадена сграда или квартал.

Обществено здраве, благополучие и устойчивост

Представете си инспектори от всякакъв вид (здравни, строителни, такива по публична безопасност и качеството на околната среда), които са способни на мига да “виждат” и взаимодействат с всички възможни данни и информация, свързани с дадено съоръжение, земеделска земя или градска зона. Общностите, които са заинтересовани от насърчаването на здравословен и устойчив начин на живот сред техните граждани, могат да свържат всички удобства - паркове, съоръжения за отдих, фермерски пазари, фестивали - със здравословни дейности, да получават информация за всички ресурси около тях, които предлагат "здравословни" опции или маршрути с най-малък въглероден отпечатък. Множество детектори за качеството на околната среда, в съчетание с AR, могат да предоставят възможности за мигновени решения от страна на гражданите и длъжностните лица за реакции и начини на придвижване.  

Транспорт и градска мобилност

AR технологията в бъдеще ще позволи визуално "свързване" на различните транспортни системи - от традиционните магистрали, пътища и фиксирани железопътни инфраструктури - с модерните on-demand и споделени услуги за мобилност. Водачите на превозни средства - влакове, автобуси, коли / ванове - ще имат AR  дисплеи, от които ще черпят информация в реално време, като например такава за пътни инциденти, график и маршрутни промени, поддръжка на превозното средство и т.н.

Култура, наследство и туризъм

Опазването на културното наследство е сред най-важните приоритети из целия свят. Една от най-благодатните употреби на AR е в засилването на въздействието на места, като исторически сгради, замъци, паметници и обекти на културното наследство.

Музеите и културно значимите сгради са идеални кандидати за AR “обогатяване” с информация за картини, артефакти, публикации и т.н. Природните ресурси - включително националните паркове, брегови линии, горите и влажните зони - в съчетание с AR могат да осигурят мащабни образователни преживявания, като същевременно се насърчава и следи за целесъобразното използване и опазване на природните ресурси. Ако свържете всичко - откриване на маршрути, забавления, изкуство и култура, история и наследство - ще създадете завладяващи и свързани AR преживявания за културни туристи и граждани.

Примерите за AR в тази статия са само малка част от възможните реалистични начини за употреба на технологията в публичния сектор. Аугментираната реалност е емблематична за Четвъртата технологична революция и размива границите между физическия и дигиталния свят.

Източник: Световен икономически форум

MOVE.BG

 

Автор
още по темата

още от Актуално