Рекорд: Европа отбеляза най-топлия януари

В определени райони на Стария континент температурите бяха с 6 °C над средното в сравнение с периода 1981-2010 година, отбелязват от европейската служба “Коперник”.


От Марин Маринов, публикувана на 5 февруари 2020

Днес може да вали сняг и да е студено, но помните ли внезапната пролет този уикенд? Оказва се, че тя не е била само българско явление. Изминалият месец е най-топлият януари в Европа, откакто се измерват температурите на Стария континент, съобщават от европейската програма за наблюдение на Земята и Космоса “Коперник”. Като се обобщят данните и за другите континенти, включително в Южното полукълбо, където е лято, се оказва, че предният месец е най-топлият януари и за цялата ни планета.  

В Европа

На Стария континент наблюдавахме топло и на моменти пролетно време, а не снежни бури и виелици. В много зимни курорти дори нямаше необходимото количество сняг за каране на ски. Първият месец на 2020 година е най-топлият януари досега в Европа, като надминава предния рекорд от 2007 година с 0.2 °C . На пръв поглед малката разлика е всъщност значителна, защото показва тенденция за постоянно увеличаване на средните температури, която пък оказва влияние върху всички природни системи и нарушава тяхното функциониране.

Данните на "Коперник" показват още, че изминалият месец е с 3.1°C по-топъл спрямо температурите, характерни за януари през трите десетилетия до 2010 година. В определени райони в Европа температурите бяха с 6 °C над средното в сравнение с периода 1981-2010 година. Най-топло беше в северната част на Стария континент, особено в скандинавските държави и европейската част на Русия. Например, на 1 януари в Норвегия обикновено е студено и температурите са доста под нулата. Но тази година беше отбелязан рекорд от 19°C над нулата. В Стокхолм пък беше прекалено топло и нямаше условия за каране на ски, въпреки че снежният спорт, по принцип, е нещо традиционно за шведската столица.

Освен това, през изминалите 12 месеца - от февруари 2019 до януари 2020 - температурите в Европа бяха по-високи от обичайните средни градуси, като най-значително е повишението в Източната част на континента, отбелязват още от “Коперник”.

Температурни аномалии

Европа се затвърждава като районът, в който температурните аномалии са най-сериозни и те се проявяват най-силно през зимните месеци. Разликите в градусите между два последоваталени месеца в Стария континент надминава осреднените температурни аномалии за всички континенти. За Европа е вече характерна разлика от няколко градуса в рамките на 30 дни и почти липсват периоди на плавен преход.

Месечни температурни аномалии от 1979 до 2020, включително. Първа графика за света, втора за Европа. Източник: "Коперник", лиценз CC.

По света

Досега рекорд за най-топъл първи месец на Земята държеше 2016 година, когато наблюдавахме Ел Ниньо - естественото затопляне на екваториалната част на Тихия океан, което се случва периодично и предизвика крайности в климата по цял свят. Януари 2020, обаче, без Ел Елниньо надмина с 0.3 °C рекорда от преди четири години. Освен това, градусите през първите 31 дни на 2020 година са с 0.77 °C нагоре спрямо средните месечни температури за януари в периода 1981-2010 година.

Температурни аномалии през януари 2020 в сравнение с периода 1981-2010 година. Източник: "Коперник", лиценз CC.

Без сняг и дъжд

Други важни данни, които ни съобщават от “Коперник”, са за количествата валежи. Януари 2020 година е сух месец без дъжд и сняг в по-голямата част на Европа. Изключения правят няколко района, включително Норвегия и части от Испания и Франция. 

“Коперник” измерва сухотата по три хидрологични показателя: валежи, влага на почвата и влага на въздуха. И по трите индикатора изминалите 12 месеца са период на засушаване за по-голямата част от Централна и Източна Европа. Това означава, че нивата на дъжд, сняг и влага са под средните за периода от 1981-2010 година. 

MOVE.BG и устойчивото развитие

2020 година се очертава ключова в борбата за възстановяване на нарушения баланс между човека и природата. Европейската комисия обяви новата Зелена сделка за Европа, а до броени дни ще представи и първия климатичен закон на Европейския съюз

През 2020 година в MOVE.BG поставяме специален акцент в програмната ни работа на идеите и хората, които създават решения за устойчив живот и икономика с уважение към природата чрез инструментите и по стандартите на XXI век. Ще работим последователно по няколко важни теми за природосъобразен живот и бизнес, наречени мисии. Първата ни тема е Мисия:ВОДА. Защото водата е живот. Защото от водата зависи настоящето и бъдещето ни. Защото заедно можем да намерим работещите иновативни решения. Защото трябва да действаме сега.

Включи се и ти! Посочи хората и проектите, които от България създават иновации за устойчиво използване на водните ресурси. Промяната има своите лица и решения. Ние сме на ход - да ги открием, да ги подкрепим и да участваме.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла