Стартъпите ще дадат енергия за растежа след кризата: Лондон подкрепя стартиращия бизнес с £500 милиона

Стартъпите ще получат достъп до финансирането след броени дни, за да могат да преминат плавно през трудностите, породени от COVID-19.


От Марин Маринов, публикувана на 22 април 2020

Великобритания създаде специален пакет за подкрепа на иновативните стартъпите, наречен “Future Fund” с бюджет от 500 милиона британски паунда (570 милиона евро). Целта е да се помогне на стартиращите бизнеси да се справят с предизвикателствата, които коронавирусът създава, както и да се гарантира продължаване на тяхното развитие и растеж след COVID-19. Създаването на отделен пакет за стартъпи идва няколко седмици след като водещи организации от британската екосистема, обединени в коалицията “S.O.S - Save our Startups”, изпратиха отворено писмо до правителството и събраха над 6000 подписа в онлайн петиция за незабавни действия и мерки за подкрепа.

"Фонд на бъдещето"

 “Future Fund” е едната от двете части в обявената в понеделник в Лондон програма за подмогане на иновативните стартиращи, микро-, малки и средни предприятия (МСП). Втората част е насочена към МСП, които се занимават с изследвания и иновативни разработки като част от своята дейност. 

“Future Fund” ще започне да работи след броени дни - от началото на месец май - и ще продължи засега до края на септември. Директната държавна подкрепа чрез фонда е в размер на 250 милиона паунда, но подлежи на актуализиране при нужда. Тези 250 милиона лири трябва да отпушат поне още толкова частен капитал чрез т.нар. система на match funding. 

“Великобритания е световен лидер в иновациите. Нашите стартъпи и бизнесите, които се занимават с изследвания и развитие на новаторски идеи, са една от най-големите ни икономически сили и именно те ще дадат енергия на икономическия растеж след кризата с коронавируса,” заяви британският министър на финансите Риши Сунак.

Кампанията за подписване на петицията на "Save our Startups".

Как ще работи "Future Fund"?

На практика помощта ще се реализира чрез дялово финансиране (equity) по следния начин: засегнатите от COVID-19 стартъпи ще могат да кандидатстват за помощ от 125 000 до 5 милиона паунда. Това финансиране ще бъде отпускано формално като заем от британската банка за развитие, но то ще се превръща автоматично в дялове при следващия успешен кръг на набиране на капитал или на края на срока на заема. 

За да бъдат отпуснати средствата, частни инвеститори, като фондове за рисково инвестиране, ще трябва да подкрепят проектите с минимум еквивалентно на държавното финансиране. Помощта е отворена за стартъпи, които са регистрирани във Великобритания и които са получили минимум 250 000 паунда от дялово финансиране при предходни кръгове на набиране на капитал, в рамките на изминалите пет години. 

Така на практика, “Future Fund” следва правилата на стартъп екосистемата  и затова фондът е отделна част в програмата за подпомагане на малките и средни предприятия. В нея влизат като второ перо "традиционните" МСП-тата, които развиват новаторски изследователски проекти по различни направления от своята дейност. Те ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране от 750 милона паунда (855 милиона евро) чрез заеми и грантове от държавната агенция за иновации Innovate UK. По този начин общата сума за иновативната МСП и стартираща екосистема на Острова достига 1.25 милиарда лири (1.43 милиарда евро)

“Ние сме технологичната и креативна столица на Европа и е от изключителна важност да запазим това наше място. Тази програма за финансиране ще защити бързорястящите бизнеси и ще позволи на еднорозите на утрешния ден да процъфтят, така че технологичните иновации да бъдат началната позиция, която ще поведе възстановяването след COVID-19,” обясни Оливър Доудън, министър за цифровото развитие, културата, медиите и спорта.

С решението от 20 април кабинетът на Борис Джонсън става поредното европейско правителство със специални мерки в подкрепа на иновативните стартъпи след Франция, Германия и Португалия.

В България

Българската стартъп екосистема се разви бурно през последните години и сега има нужда от специални мерки за справяне с последиците от коронавируса. В края на март коалиция от ключови организации от  екосистемата изпрати отворено писмо до българското правителство с предложения за незабавни мерки в подкрепа на иновативните МСП-та в стартираща и активна фаза на развитие (startups, scaleups).

BESCO, отворената дигитална мрежа EDIT на MOVE.BG, Endeavor и BVCA застават зад конкретни предложения, които да подпомогнат стартъп компаниите в плавното им преминаване през кризата, свързана с COVID-19, и да осигурят положителното им развитие и ръст в бъдеще. Прочетете пълния текст на писмото тук.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital