Български учени произвеждат 3D-принтирани шлемове срещу COVID-19

Представяме ви поредния добър пример от кампанията на MOVE.BG “Заедно можем повече”.


От МOVE.BG, публикувана на 24 март 2020

Учени от Русенския университет “Ангел Кънчев” произвеждат 3D-принтирани предпазни шлемове, които могат да бъдат използвани от медици срещу вирусни инфекции, като новия тип коронавирус COVID-19. Първите 50 броя са вече готови и бяха дарени на Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Канев”.

Към момента има заявки за над 600 шлема. Изработката на един продукт отнема 2 часа и половина. Шлемовете съчетават предпазна маска и предпазни очила в едно. Те могат да бъдат използвани от лекари, стоматолози, медицински сестри и санитари. 

Предпазните продукти се произвеждат от преподаватели от катедра “Телекомуникации”, а тази седмица в производството ще бъдат включени млади учени и от други инженерни звена, така че да се натоварят целите мощности на университета. Моделът на предпазното оборудване е дело на чешкия високотехнологичен стартъп за продукти с отворен код “Prusa Research”. Шлемовете са преминали успешно тестове в Министерството на здравеопазването на Чешката република, обясняват от Русенския университет.

“Те не представляват висока степен на защита, но предпазват от инцидентни контакти с телесни течности, когато се извършват определени манипулации, да не ги опръска нещо или директно някой да не им вдиша в лицето. Заместват едновременно този тип маски като цяло, както и предпазните очила, от които в момента има голям недостиг в цяла България”, заяви доц. Пламен Захариев, преподавател в катедра "Телекомуникации".

Снимка: Русенски университет.

Заедно можем повече

Срещнали ли сте добри примери, които ни показват защо е важно да си помагаме в дни на предизвикателства и изпитания? Споделете ни за тях на contact@move.bg, а ние ще разкажем тези истории, за да достигнат до повече хора и да вдъхновят. Станете част от кампанията ни "Заедно можем повече".

Да сме съпричастни и отговорни, да правим добро и да разпространяваме добрия пример: това ни обединява в общество, което гледа към бъдещето. Днес, по време на борбата с ефектите от коронавируса, много хора показват, че с всеотдайността, работата и човечността си могат да преодолеят предизвикателствата, които изискват нашата съпричастност повече от всякога.

Нужно ни е да знаем за тях не просто заради признанието и опита, който всеки от нас може да избере да приложи, а и като стимул и опора във време на несигурност.

Споделете ни добрите примери на contact@move.bg.

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Добрият пример