В Европа стартира кампания Европейски месец по киберсигурност


От МOVE.BG, публикувана на 5 октомври 2017

Повишаване знанието на граждани, организации и бизнеси за значимостта на информационната сигурност е целта на кампанията Европейски месец по киберсигурност (ECSM: European Cyber Security Month), която се провежда този октомври в Европа. В рамките на инициативата ще се състоят редица събития, които целят да предоставят набор от конкретни стъпки и действия на всеки използващ Интернет пространството, за да защити своите професионални, финансови или лични данни онлайн.

Чрез предоставяне на повече и по-достъпна информация относно киберсигурността се цели не само да повиши разбирането по проблемите със сигурността в кибер пространството, но и да се предоставят конкретни ресурси, с които да насърчи по-отговорно и защитено поведение онлайн. Основно послание на кампанията е „Киберсигурността е споделена отговорност на всички“. С него проектът напомня на гражданите, че споделянето на информация и ползването на интернет предоставят много възможности за комуникация и свързаност, но крият и заплахи, породени от обмяната на информация и нейното по-широко разпространение.

В кампанията са включени над 370 събитията, които ще се провеждат на територията на 28 държави в Европа. Подробен списък, както и карта на всички събития, може да намерите на официалния сайт на кампанията тук.

Събитията от кампания са разделени на 4 основни теми, като всяка е засегната в рамките на една седмица през октомври:

2-6 октомври: Киберсигурност на работното място

9-13 октомври: Ръководство, поверителност и защита на лични данни

16-20 октомври: Киберсигурност у дома

23-27 октомври: Умения по киберсигурност

 

Кампанията е част от програмата на Агенцията на Европейския съюз за мрежова и информационна сигурност (ENISA) и генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ на Европейската комисия (DG CONNECT). Инициативата се организира всяка година през месец октомври и се поддържа и от партниращи организации.

За да проверите знанията си по информационна и киберсигурност, може да направите и интерактивен онлайн тест, които кампанията е разработила.

 

 

 

 

тагове
Технологии,
Автор
още по темата

още от Актуално