Вечери за наивници, Vol. 7

Колко наивен трябва да си, за да правиш изкуство в България в сегашно време?


От МOVE.BG, публикувана на 8 юни 2016

Събрахме се на поредните ни Вечери за наивници, за да потърсим отговор на горния въпрос и да чуем истории от няколко вдъхновяващи човека, които са свързали професионалния и личния си живот с културата. При това не коя да е, а живата култура на настоящето, тази, която се случва тук и сега. Тази, която е съвременното ни лице пред Европа и света.

Трудно или лесно се твори тук? По-артистични ли са провалите на артистите?

Ще чуем разкази за добрите идеи и лошите стечения на обстоятелствата, за преодолените трудности и за хората, които не се отказват, защото знаят, че има смисъл.

Гостуваха:

Веселина Сариева

Веселина Сариева заявява категорично ярката си идентичност и постига успех чрез собствените си поезия (дебютната й стихосбирка "Ощ" излиза през 2006 г.), проза и ентусиазъм да раздвижва културния живот в България. През 2004 г. заедно с майка й Катрин Сариева основават в Пловдив SARIEV GALLERY и оттогава са верни на мисията си да насърчават съвременното българско изкуство. Няколко години по-късно възможностите се увеличават и Веселина Сариева подкрепя все така концентрирано както авторите, така и по-мащабните събития с обществено значение - тя е основният двигател зад "Нощ на музеите и галериите" в Пловдив, управлява фондацияOPEN ARTS Foundation с всичките й проекти, разпуска в собственото си artnewscafe. Веселина Сариева води активна политика за представянето на българското съвременно изкуство на международно равнище. Редовно българските селекции на галерията участват на ViennaFair, ArtInternational Istanbul, Shanghai Contemporary и Roma Contemporary.

Борис Делчев

Борис Делчев е интериорен дизайнер, който много държи интериорът да се мисли по-скоро като произведение на изкуството. Преди да стане автор на множесво престижни проекти из цял свят, Борис завършва средното си образование в Художествената гимназия в София, после заминава за Париж, където се дипломира в Националната Художествената академия Боз-Ар, а по-късно и във Висшия институт Ван Дер Келен в Брюксел. Проектите, по които работи в момента звучат почти нереално - женевския дворец на фамилията дьо Сосюр, Парижкия палат, някога принадлежал на херцога на Жевр (Gesvres), сега дом на топ декораторите Шариер и Ашкар. Съвместно с последните, Делчев започва работа по проекта на проектите - Версай. За първи път френските държавни институции поверяват проект от първостепенна историческа важност на частен инвеститор и изпълнител.

Петър Дундаков

Петър Дундаков е композитор. През 2005 завършва консерваторията в Ротердам, а преди това през 1997 г. се дипломира като философ в Софийския университет. През 90-те години е част от електронната формация “Тибетски сърца”. Пише музика за различни състави в областта на съвременната класическа музика и джаза. Като участник в международни проекти музиката му е изпълнявана в Холандия, Литва, Испания и Австрия. Автор е на музиката към редица филми, театрални и танцови представления.

MOVE.BF

Добави в Календар 2016-04-08 19:00:00 2016-04-08 21:30:00 Europe/Istanbul Вечери за наивници, Vol. 7 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
тагове
Общество,
Автор

още от Вечери за наивници