Първите веган сандали в Европа използват коркови тапи

Създателите им въвеждат практиките на кръговата икономика в производството, за да намалят вредните емисии.


От Марин Маринов, публикувана на 2 септември 2020

Първите веган сандали в Европа преминаха експериментална фаза и са вече на пазара, съобщиха тази седмица от програма Life на Европейския съюз. Основната част на летните обувки - подметките, са направени от коркови тапи, а начинът им на производство е природосъобразен и значително намалява екологичния отпечатък спрямо традиционните процеси в сектора.

За направата на един чифт сандали се използват 20 коркови тапи, които се събират от барове, ресторанти и изби. Обувките се изработват от международен консорциум, в който влизат бизнеси и учени, а основен изпълнител е испанският стартъп Vesica Piscis. Научната работа се извършва от Националния институт за изследване на текстила в Румъния, обясняват от Life, които финансират проекта с малко над половин милион евро.

Защо е нужна промяна?

Производството на дрехи и обувки е един от най-големите замърсители на световно ниво. Двете дейности допринасят за 8% от глобалното затопляне, а процесите, свързани с обработка на основния материал - текстил, отделят повече вредни емисии газове от самолетната индустрия и тази на пренасянето на товари с кораби взети заедно. Основната причина е голямото количество енергия, което е необходимо за производството на дрехи и обувки. Енергия, която идва главно от невъзобновяеми източници. Затова и тези две дейности са консуматори на огромни количества вода.

Водени от желанието да променят текстилната индустрия, екипът на създадения през 2010 година стартъп за еко обувки от естествен каучук Vesica Piscis се включва в консорциума по програма Life. Експерименталната работа започва през 2018 година. Консорциумът прилага няколко основни елемента:

  • Въвеждане в производството на правилата и практиките на кръговата икономика, чрез които да се прекъсне изхвърлянето на продукти и използването на нови и нови ресурси. При изработката на сандалите се използва само рециклирани материали, а крайните продукти също подлежат на рециклиране;
  • Използване на енергия само от възобновяеми енергийни източници;
  • Намаляване на енергийното потребление чрез различни мерки, включително въвеждане на ръчна изработка в процеса на производство, навсякъде където това не изисква непосилен труд от хората;
  • Използване на продукти и процеси, които не прилагат сила към животните. Например, Vesica Piscis използват само рециклирана вълна, където им е необходима;
  • Пакетиране на продуктите при следване на принципите на нулевия отпадък.

Резултатът

От консорциума твърдят, че техният производствен модел значително намалява вредното въздействие върху природата. Например, при изработката на 35 000 чифта сандали се използва 2 милиона тона по-малко вода в сравнение с традиционните процеси при този вид летни обувки. Ако пък се изчислява въглеродният отпечатък на един чифт, то с употребата на една коркова тапа се намалява със 112 грама отделянето на въглероден диоксид (CO2). Или 2240 грама само от повторната употреба на корк за чифт.

Най-важният резултат е, че целият производствен цикъл намалява с 90% енергийната консумация спрямо традиционната изработка на сандали.

А в България?

Знаете ли, че и у нас има подобни иновативни зелени бизнеси? 

MOVE.BG издаде специална брошура “Зелените новатори от България”, която представя седем добри примера за природосъобразни бизнеси от нашата страна, адресиращи световни екологични предизвикателства като борбата с пластмасата, умното управление на водните ресурси и използването на дигиталните технологии за опазване на пчелите. 

Кои са българските зелени новатори, научете тук.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла