VOD: дискусия "THE BIG CHANGE: COVID-19 и климатичните промени"

Гледайте пълен запис на втората дискусия от поредицата на MOVE.BG "THE BIG CHANGE", посветена на света след коронавируса.


От МOVE.BG, публикувана на 11 май 2020

MOVE.BG проведе втората от трите специални дискусии "THE BIG CHANGE". Този път си говорихме за връзката между две глобални и спешни кризи, които засягат всички ни: коронавируса и промените в климата. Разгледахме темата през три гледни точки: на иновативен предприемач, на еколог-активист и на учен, който се занимава с иновации. Домакин на разговора беше Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, а в диалога ни участваха:

  • Доц.д-р Хюсеин Йеменджиев - завършил биотехнологии с докторска степен по микробиология, като в момента преподава в университет "Проф. д-р Асен Златаров" гр. Бургас. Научната дейност на Хюсеин е в областта на екологичните биотехнологии. Основател е на стартъпа Енова H2O: компанията изработва иновативна система за мониторинг на качеството на водите, интегрирана около биосензори. През 2018 година Енова H2O e обявен за най-добър стартъп в Европа в категорията “Вода“;
  • Любомила Йорданова - основател и изпълнителен директор на Plan A - берлински стартъп, разработващ алгоритъм, който прогнозира къде и как климатичните промени ще бъдат най-осезаеми. Компанията предлага и софтуер, който помага на бизнеса да следи устойчивите си практики и да намали въглеродния си отпечатък. Преди Plan A , Любомила е работила в сферата на инвестиционното банкиране, рисковия капитал и финтех индустрията в Азия и Европа. Наскоро тя бе включена в класацията на Forbes Германия - "30 под 30";
  • Веселина Кавръкова - изпълнителен директор на WWF в България. Силната й връзка с дивата природа и интересът й към дивите животни е още от детските години. Еколог по образование, тя участва в зеленото неправителствено движение в България още от самото му възникване. Във WWF работи от 2002 г., първоначално като експерт и ръководител на природозащитни проекти и програми, а от 2007 г. като ръководител на WWF в България. Мисията на организацията – да се изгради бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата – е също лична мисия на Веселина.

THE BIG CHANGE

През последните месеци, когато светът се бори с целия си ресурс, за да се справи с последиците от коронавируса, логично се поставя темата - може ли да се направи същото и за климатичните промени?

Климатичната криза също е спешен глобален въпрос! 

Знаем, че вредните емисии се покачват, замърсяването продължава да задушава градовете и светът е на път да измери с 3 градуса по-висока температура в сравнение с прединдустриалните времена, но отговорите и действията на държавите са бавни и недостатъчни. Един от най-ясните резултати от COVID-19 е екологичният - резкият спад на замърсяването на въздуха. Като започнем, обаче, да излизаме от пандемията, дали глобалното внимание и ресурси ще се премести от решения за климатичните промени в друга посока? 

В този контекст поставяме и още въпроси за дебат пред експертите в нашата дискусия "THE BIG CHANGE: COVID-19 и климатичната криза":

  • можем ли обществената енергия, която се обедини за борба с COVID 19, да бъде трансформирана за голямата кауза - ПРИРОДАТА?
  • не е нужно да “затворим” света, за да спасим природата. Технологиите, необходими за живот в баланс с природата, вече съществуват. Това вярно ли е и искаме ли да ги използваме?
  • уроците от глобалната криза коронавирус са важни за подхода ни към глобалната криза с климатичните промени. Какъв опит придоби светът?           

Чуйте отговорите на тези и други въпроси във видеото.

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Градска джунгла