Пълен запис на кръглата маса "Каква история на България ще напишем: зелен рестарт или сив застой"

Гледайте разговора за бъдещето с Антоний Тодоров, Румяна Стоилова, Страхил Делийски, Веселина Кавръкова и Саша Безуханова.


От МOVE.BG, публикувана на 28 април 2021

В Деня на Земята MOVE.BG организира специална кръгла маса, посветена  на бъдещето на България във време на социално-икономическа и политическа трансформация в света и на предизвикателствата, причинени от промените в климата. На 22 април разговаряхме с Антоний Тодоров, Румяна Стоилова, Страхил Делийски, Веселина Кавръкова и Саша Безуханова.

Заедно с гостите анализирахме защо именно днес е моментът, който ще определи пътя ни в годините напред, както и какви възможности дава Механизмът за възстановяване на Европа "Следващо поколение ЕС" чрез който страната ни ще получи допълнителни 12 милиарда лева. Обсъдихме Националния план за възстановяване и устойчивост и предизвикателствата пред него, както и възможното положително развитие на страната ни в следващите десетилетия, представено в “Учебника по бъдеща история на България”. Учебникът е проект на инициираната от MOVE.BG коалиция “За зелен рестарт”, в която влизат още WWF България, “Грийнпийс”-България и “Институт Кръгова Икономика”.

Разговорът

"Нужно е да се смени оптиката на дебата за Плана - от средствата към възможностите за трансформация на икономиката. Ако не предприемем ключови реформи днес не само ще изпуснем възможността за зелен рестарт, но и има опасност да продължим по пътя на сивия застой," сподели Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и домакин на Кръглата маса.

"Кризата с пандемията е възможност да преосмислим досегашните си практики. Да свържем двата основни капитала - природния и човешкия, и да  създадем една интегрална програма за устойчиво развитие на България." разясни Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.

“Големият дебат е дали да се върнем към “старото нормално” или да създадем новото нормално. Ключово, за да изградим един нов свят, базиран на зеления преход, е да изградим ценностите, етиката на новото нормално," посочи Страхил Делийски, политолог, преподавател във Философския факултет на Софийския университет.

"Защо бъдещето си проправя толкова трудно път у нас? Заради мандатното мислене от избори до избори. Трябва да се промени етиката на организацията на обществото," заяви проф. Антоний Тодоров, политолог, преподавател в НБУ.

"Темата за зеления и дигиталния преход трябва да спре да бъде възприемана като европейска и елитарна и че не засяга всеки един човек. Трябва да доближим зелените теми до наистина острите проблеми за хората, които са - здравето, работата и условията за живот," сподели проф. Румяна Стоилова, социолог в Института по философия и социология към БАН, преподавател в НБУ.

"Много важен е моделът на подражание, така че да бъдем хора, които с действията си не рушат природата и екосистемите. Климатичната криза е големият шамар, с който Планетата отвръща на нашите лоши действия. Затова е важен личният пример, който даваме," посочи Георги Стефанов, експерт по климат и енергия във WWF България.

Какво още споделиха гостите, гледайте пълен запис от дискусията тук или във видеото в началото на статията.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла