VOD “България след COVID-19: зелено възстановяване или сив застой”

Гледайте пълен запис на онлайн дискусията с участието на 10 водещи български специалисти по темите иновации, кръгова икономика, климат, енергетика, биоразнообразие и земеделие.


От МOVE.BG, публикувана на 26 ноември 2020

“България след COVID-19: зелено възстановяване или сив застой” е специалната онлайн дискусия, организирана от MOVE.BG, WWF България, “Грийнпийс-България и “Институт Кръгова Икономика”, която е посветена на зеления рестарт в България. В рамките на два часа заедно с водещи специалисти анализираме защо е проблем липсата на национална визия в българския план за възстановяване, както и какви са перспективите за устойчиво бъдеще на страната ни.

Наред с отрицателните последици от коронавируса, настоящата криза предоставя и възможности за извършване на дълго отлагани реформи, които могат да променят изцяло облика на българската икономика и да превърнат страната ни в притегателен център за успешно бизнес и личностно развитие. Намираме се в исторически момент, който ако използваме правилно, ще можем да изградим следващото поколение икономика в страната ни: зелена, дигитална и справедлива. 

През следващите 4 години България ще има достъп до 12 милиарда евро допълнително финансиране от Европейския съюз за справяне с пандемията чрез механизма за възстановяване “Следващо поколение ЕС”. Средствата не са гарантирани и отпускането им зависи от изготвянето на национален план, следващ принципа пари срещу реформи, както и извършването на зелена и дигитална трансформация. 

За съжаление, в оповестения от българското правителство план липсват национална визия и приоритети, които да изведат страната ни успешно от кризата. Разработването на плана и неговото представяне се случиха при липса на прозрачност и диалог със заинтересованите страни, а протичащата в момента обществена консултация е без ясен процес и обявени механизми за оценка на направените предложения.

Път към бъдещето или застой

Защо е важен зеленият рестарт в България? Каква е визията на водещи български експерти? Защо е важно да имаме ясна посока и приоритети, за да се придвижим в бъдещето на чистите и иновативни решения, а не да се връщаме в миналото?

Чуйте отговорите на тези и други въпроси по време на четирите панела на онлайн дискусията “България след COVID-19: зелено възстановяване или сив застой”:

  • Иновации  гост-специалист: Момчил Василев, управляващ директор на Endeavor България. Водещ на панела: Саша Безуханова, основател на MOVE.BG;
  • Кръгова икономика – гост-специалист: Теодор Калпакчиев, основател на The European Network of Policy Incubators. Водещ на панела: Ина Цветкова, част от екипа на “Институт Кръгова Икономика";
  • Климат и енергия – гост-специалисти: Мариана Янева, директор “Политики и комуникации” в Асоциация за производство, съхранение и търговия с електричество (АПСТЕ), и Тодор Тодоров, енергиен експерт в екологично сдружение “За Земята”. Водещи на панела: Георги Стефанов от WWF България и Меглена Антонова от "Грийнпийс"-България;
  • Биоразнообразие и земеделие – гост-специалисти: Стефан Аврамов, дългогодишен експерт защитени територии и опазване на видовете (ресор биоразнообразие) и Ирина Матеева, отговорник по европейските политики към Българско дружество за защита на птиците (ресор земеделие). Водещ на панела: Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.

Събитието се организира от коалиция “За зелен рестарт”, включваща MOVE.BG, “Грийнпийс”- България, WWF България и “Институт Кръгова Икономика”. 

Ние сме убедени, че сега е моментът за осъществяване на дълго отлагания зелен рестарт – преходът от силно ресурсоемка и въглеродно интензивна икономика към такава със стойност, базирана на знанието и работеща за възстановяване на баланса между човека и природата.

Гледайте пълен запис на дискусията във видеото в началото на статията.

Създаваме заедно нашето устойчиво утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Икономика