Снежната вода за средновековните хора

Защо е била важна студената планинска вода, научете от следващите редове.


От Ангел Златков, публикувана на 5 февруари 2020

В днешно време по нашите земи сме свикнали с лесния достъп до чиста питейна вода, но за предците ни набавянето ѝ понякога е било свързано с редица трудности и опасности. И докато сега можем спокойно да си купим бутилка минерална вода (в стъклена бутилка) от магазина и да я оставим да се изстуди в хладилника, то средновековните хора са предприемали цели експедиции, за да се сдобият със студена планинска вода и да я откарат по пазарите в големите градски центрове.

Снежната вода, както я наричат, освен средство за утоляване на жаждата, се е използвала и за подаръци и лекуване на болести. Така, например, западните поклонници на път за Светите земи през 1494 година остават изумени, когато виждат как на сирийския бряг капитанът на техния кораб получава торба пълна със сняг в юлските горещини. Кръстоносците, достигнали остров Малта, се оплакват от местните условия, защото, по техните думи, умирали поради липсата на сняг от неаполитански произход, тъй като техните болести изисквали това безпогрешно лекарство.

Снежната вода се радва на особено внимание в Османската империя, а търговията с нея е толкова значима, че висшите чиновници се намесват в експлоатацията на “снежните мини”, осигурявайки си високи печалби. Снабдяването на имперската столица със сняг се извършва целогодишно и се разпространява из града с помощта на дребни търговци, а западни пътешественици съобщават, че тя се пие всекидневно и в лагерите на еничарите.

Даряването на снежна вода се превръща в символ на уважение и гостоприемство. Така нашите предшественици се научават да ценят свойствата на тази напитка и строго следят за нейната чистота.

Сподели история

А ти - знаеш ли интересни факти, свързани с българските реки, езера, язовири или с Черно море? Сподели ги на нашата интерактивната карта, за да запазим паметта за българските водни басейни и да покажем тяхното значение от миналото до днес. Защото водата е общо благо, което трябва да запазим и за бъдещите поколения!

Автор
още по темата

още от Моята българска история