Този уикенд - предай килограм пластмаса, вземи безплатна книга

В пет български града ще се проведе седмото издание на инициативата “Книги за смет”.


От Марин Маринов, публикувана на 10 май 2019

Как да убедим децата в нуждата от опазване на околната среда? А как да ги убедим да четат? Може ли да постигнем тези задачи едновременно?

Това е целта на инициативата Книги за смет, по време на която срещу един килограм пластмаса получавате една хартиена книга по избор или две електронни. Кампанията се опитва едновременно с повишаването на чувствителността към замърсяването на природата, да стимулира и четенето.

Този уикенд ще се проведе седмото издание на “Книги за смет”. То ще обхване пет български града: София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Стара Загора. Ще се приемат всички пластмасови отпадъци, които са почистени от хранителни остатъци -  например - найлонови торби, чаши, чинии и прибори за еднократна употреба, туби и шишета, препарати, пластмасови капачки, части от играчки и други.

При повече от два килограма, ще се дават само две хартиени книги общо за всичката предадена пластмаса, за да има награда за всеки участник. Тази година се избира между девет книги, насочени към деца, тъй като те са основната група на инициативата. Разбира се, пластмаса ще се приема от всекиго, независимо от възрастта му.

Досега са обявени част от литературните заглавия:

  • “Гарби, Али и зелената планета” от Ралица Найденова - книжка, специално направена като подарък за кампанията;
  • “Дивите лебеди” от Ханс Кристиан Андерсен;
  • „Любими детски стихчета за България“ сборник с поезия от  български автори;
  • „Необикновени истории от стари времена“ от Уошингтън Ървинг.

Къде са пунктовете за пластмаса?

На 11 май пластмаса ще се приема между 10:00 и 13:00 часа в:

  • София:  паркинг на Kaufland на ул. „Филип Аврамов“ 3 в ж.к. Младост , както и в квартал “Крива река” на бул. „Ген. Тотлебен“ 36 отново в паркинг на хипермаркет Kaufland;
  • Пловдив: пред Общината на площад “Стефан Стамболов”1 и в квартал “Тракия” на бул. „Освобождение“ 47 в паркинга на Kaufland;
  • Бургас: Пред “Пантеона+ и на ул. „Янко Комитов“ 8 в паркинга на Kaufland.

На 12 май, също между 10:00 и 13:00 часа ще подаряват книги срещу пластмаса в следните пунктове:

  • Велико Търново: в Mall Велико Търново и на ул. „Краков” 2Б в паркинга на Kaufland;
  • Стара Загора: на ул. „Стамо Пулев” 2 в паркинг на Kaufland.

Миналата година в инициативата се включиха близо 10 000 души и се рециклираха над 13 тона пластмаса, съобщават организаторите на “Книги за смет” -  фондация “Credo Bonum” и издателство “Smart Books”.

MOVE.BG и опазването на околната среда

Опазването на планетата земя и подкрепата за зелени инициативи и кръгова икономика са сред основните приоритети на MOVE.BG. Следващата седмица организираме специално събитие, посветено на това как иновативните стартъпи могат да помогнат борбата с климатичните промени.

На 15 май (сряда) MOVE.BG Ви кани на среща с Любомила Йорданова, основателката на Plan A - берлински стартъп, който се бори за възстановяването на разрушения баланс между човека и природата чрез използването на данни.

Събитието “Как данните могат да спасят планетата?ще започне в 18:30 часа на улица “Сердика” №20 в София, етаж 1.

Заедно създаваме нашето устойчиво утре!

Автор
още по темата

още от Актуално