365 дни война. 365 дни смелост. 365 дни човечност

“Украйна не просто ще победи в тази война, но и ще се нареди сред най-модерните европейски държави с пост-военното си възстановяване,” сподели Саша Безуханова, основател на MOVE.BG.


От МOVE.BG, публикувана на 24 февруари 2023

365 дни на живот под удари от бомби, изстрели и взривове. 365 дни, в които хиляди деца плачат в бомбоубежища, а не се смеят в училища и детски площадки. 365 дни с хиляди ранени и убити съседи, роднини и приятели - заради варварското нападение срещу цивилизования свят. 

Но и 365 дни на подкрепа и взаимопомощ - от хиляди хора в Европа към страдащите и бягащите от смъртта. 365 дни на смелост и защита - не само на държавата ти, но и на цяла Европа. 365 дни на човечност - човечност, която ще бъде изучавана като невиждана проява на доброто.

Измина една година от началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна. Войната, в която Украйна смело и всеотдайно защитава не само себе си, но и цяла Европа от варварското нападение - срещу свободния избор, европейските ценности и цивилизования свят.

Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, сподели в пост в социалните мрежи следното:

“Украйна не се огъна и ще триумфира над руските войски и терор”, заяви украинският президент Володимир Зеленски в обръщението си по повод навършването на година от нахлуването на руски войски в Украйна. 

Тези думи имат голяма тежест днес, защото за тази година светът видя небивалата в ново време самоотверженост и всеотдайност на Украинския народ в отстояване на националната си кауза. 

Светът видя и ясно разпозна и имперските амбиции на агресора Русия, за който Украйна би се оказала само първа спирка, ако не бъде спрян навреме. 

През изминалата година пред очите ни се консолидира и възвисява една силна, мотивирана, обединена от страданието нация - украинската, която, вярвам, не просто ще победи в тази война, но и ще се нареди сред най-модерните европейски държави с пост-военното си възстановяване. 

Украйна и народа й заслужават еднозначната позиция на държавата ни, подкрепа и партньорството ни.”

MOVE.BG в подкрепа на украинските бежанци

От първите часове на нападението срещу Украйна, MOVE.BG помогна по различни начини на търсещите закрила в България бежанци от войната:

  • На третия ден от войната организирахме събитие за представяне на инициативи за подкрепа на украинските бежанци - финансово, логистично, психологически.
  • Включихме се като съоснователи на BG4UA - инициатива на българската иновативна общност в подкрепа на желаещите да пристигнат в България украински граждани, както и за оказване на кризисна подкрепа за пристигналите вече у нас бежанци. Чрез кампанията на BG4UA бяха събрани над 630 000 лева от над 300 дарители. Беше създаден и специален Кризисен фонд от 80 000 лева за покриване на спешни нужди за бежанците. За какво бяха използвани набраните средства, вижте по-долу в текста.
  • Организирахме специално издание на нашия #community формат - ChangeMakers Meetup - в подкрепа на Украйна - обсъдихме как да бъдат подпомогнати бежанците у нас.
  • Организирахме специален брой на SHEleader in SHEll - форматът ни, посветен на жените-лидери и на тяхната роля в обществените процеси. Гостува ни нашата украинска приятелка Тетяна Пучкова, Запознахме ви с трудностите, които Украйна изпитва, и как #femaleleadership може да помогне в подобни дни на тежки изпитания.
  • Организирахме среща на украински бежанки в MOVE.BG - за да се познават и да създадат своя среда в чуждата държава, в която са дошли, за да търсят подслон и защита.
  • Подкрепихме българските артисти, оказващи помощ на украинските бежанци - прожектирахме филма "Ако мирът беше храна?", разказващ за организирането и провеждането на споделена вечеря с бежанци, организирана от група варненски артисти.

Как бяха използвани средствата, събрани през кампанията на BG4UA?

Публикуваме отчета на BG4UA, който показва как бяха изразходвани дарените средства в подкрепа на украинските бежанци.

От набраните средства 210,000 лева бяха насочени в подкрепа на Интеграционния център за украински бежанци на Фондация „За доброто“, която има ключова роля за разрешаването на кризата с бежанците от Украйна още от първите дни на войната. Целта на финансирането е да обезпечи в голяма степен функционирането на центъра за следващите шест месеца, а в дългосрочен план да се гарантира устойчивостта на центъра. 

С 304 000 лева бяха подкрепени 18 организации, които работят с близо 1300 бежанци от войната в Украйна на територията на цяла България, в посока социална интеграция, образование, психологическа и терапевтична подкрепа, уроци по български език, образователни ателиета, спортни занимания.

BG4UA създаде и Кризисен фонд от 80 000 лева за покриване на спешни нужди, като 45 000 лева от тях са насочени за осигуряване на прехрана за над 360 украински граждани, които бяха преместени в шест държавни бази.

Благодарим ви, че за пореден път показахме, че заедно можем повече

Автор
още по темата

още от Отправна Точка