Изобретиха иновативна книга със страници за четене и пречистване на вода

Книгата образова за замърсяването на водните ресурси, а страниците могат да бъдат използвани като филтър за многократна употреба.


От Марин Маринов, публикувана на 27 февруари 2020

Книгите могат да бъдат извор не само на знание, но и на чиста вода за пиене. Или поне един специален тип книга, чийто страници не са лист хартия, а филтър. Това е иновативният продукт “Drinkable Book”, създаден от Тереза Данкович, докторант в университета Carnegie Mellon в Съединените щати.

Страниците са покрити със сребърни наночастици и работят като филтър. Те на практика премахват 99.9% от бактериите и водата става годна за пиене. Книгата може да задоволи нужното на един човек количество питейна вода за четири години, твърди авторът на проекта.

“Хартията е много тънка и здрава, като съдържа съвсем малко количество сребро. Бактерия, която премине през нея, поема сребърни йони и след това умира,” обяснява Тереза.

Книгата съдържа 25 страници, които наподобяват филтър за кафе. Информацията в “Drinkable Book”е свързана с проблемите със замърсяването на водните ресурси и начините за тяхното пречистване. В момента книгата се разработва от проекта WaterisLife.

Образоването и филтрирането с “Drinkable Book”е тествано успешно в няколко държави, сред които Южна Африка, Гана и Бангладеш.

Има, разбира се, и критиките към “Drinkable Book”, като повечето от тях са свързани не с технологията, а към съдържанието на книгата. Според Стюард Кан, преподавател в Университета на Нов Южен Уелс в Австралия, образоването за пречистване е по-сложен процес и може би, част от хората няма да разберат ясно, че в зависимост от степента на замърсяване на водата, може да се наложи няколко пъти да пречистят една чаша вода.

“Идеята би била значително подобрена, ако се намерят надеждни начини да се известява кога пречистването е на задоволителното ниво и кога не,” споделя Кан.

В Европа

Поради редица изисквания на Европейския съюз държавите в Общността осигуряват едни от най-чистите питейни води. Проблем, обаче, има и той е в намаляващото използване на вода от чешмите за сметка на вода в бутилки. Наскоро, комисията по околна среда в Европейския парламент одобри правила за подобряване на качеството на питейната вода като по-евтина и достъпна алтернатива на бутилираната вода.

На 18 февруари ЕП наложи и изисквания за материалите, които влизат в допир с водата, включително тръби и кранове. Промените целят да засилят доверието на потребителите и да насърчат използването на чешмяна вода. Това ще доведе до драстично намаление на използването на пластмаса и на отделяните емисии парникови газове, твърдят от Европарламента

Мисия: ВОДА

През 2020 година в MOVE.BG ще съсредоточим енергията си върху търсенето и подкрепата на решения за устойчиво развитие. Целта ни е да засилим експертния дебат, да включим колкото се може по-голяма част от обществото в него и да дадем територия и подкрепа за иновативни решения. Водата, храната и въздухът са във фокуса на нашата работа. Първата ни тема е "Мисия: ВОДА".

Отваряме нашата платформа за този световен разговор, защото знаем, че в България се раждат иновативни решения, които трябва да бъдат подкрепени, за да бъдем зелени и богати.

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Икономика