Експертна дискусия: как пречистваме водите?

На 27-ми февруари ще потърсим мнението на водещи експерти и представители на иновативните български компании.


От МOVE.BG, публикувана на 11 февруари 2020

Боклуци и отрови в реките, езерата и моретата - виждали сте шокиращите снимки, нали?! Опазването на водите чисти е едно най- големите предизвикателства на съвременния свят. С дейността си хората застрашиха водните екосистеми и  своето здраве и живот. Сега спешно трябва да инвестират, за да се справят с последиците.

Както много от нас пречистват допълнително водата, която пият чрез специални филтри и домашни приспособления, така и учените-новатори търсят глобални екологични решения за спасение на ценния воден ресурс .

За тях ще говорим в специалната ни дискусия, посветена на проблемите с водното замърсяване и съвременните начини за пречистване на водата.

Гледайте запис от дискусията тук.

Гостите

  • Искра Михайлова - евродепутат. Нейната политическа кариера минава през народен представител, заместник министър на регионалното развитие и благоустройство и министър на екологията. Тя активно работи по проблемите на водната инфраструктура и европейски програми, свързани с околната среда, включително и за пречистване на водите.
  • Инж. Иван Иванов - председател на Управителния съвет на Българска асоциация по водите (БАВ). Председател е на УС на Фондация „Европейско сътрудничество за бенчмаркинг“ (EBC Foundation) от 2018 г. Професионалният му опит е в областта на водния сектор и ВиК отрасъла, като 11 години работи в „Софийска вода” АД.
  • Хюсеин Йеменджиев - основател на стартъпа Енова H2O. Компанията изработи иновативна система за мониторинг на качеството на водите, интегрирана около иновативни биосензори. Те могат да засекат органично замърсяване на водата около 5000 пъти по-бързо отколкото настоящите методи.През 2018 година Енова H2O e обявен за най-добър стартъп в Европа в категорията “Вода“. Тази година печели българския финал на глобалното състезание Chivas Ventures. Компанията работи с ВиК Бургас.
  • Диана Искрева - изпълнителен директор на фондация “Земя завинаги“. Занимава се с алтернативни методи за почистване на отпадни води: системи, имитиращи природни процеси/изкуствени влажни зони и филтри за пречистване на черни и сиви води, дехидратиращи и компостиращи тоалетни и други. Участник в множество международни организации и форуми по темите за опазване на водите. През 2012 година AlertNet - световен сайт на Ройтерс за хуманитарни новини, я номинира за един от 10-те пионери във водния сектор в света .

Каним ви на 27-ми февруари от 18:30 часа в Coworking by MOVE.BG, за да чуете мнението на учени, бизнес и журналисти и заедно да потърсим работещите решения. Събитието е безплатно. Необходима е предварителна регистрация, за да запазите своето място. Вземете безплатен билет тук.

Мисия: ВОДА

Темата за водата е част от едногодишен проект. През 2020 година в MOVE.BG ще съсредоточим енергията си върху търсенето и подкрепата на решения за устойчиво развитие. Целта ни е да засилим експертния дебат, да включим колкото се може по-голяма част от обществото в него и да дадем територия и подкрепа за иновативни решения. Водата, храната и въздухът са във фокуса на нашата работа.

Отваряме нашата платформа за този световен разговор, защото знаем, че в България се раждат иновативни решения, които трябва да бъдат подкрепени, за да бъдем зелени и богати.

Създаваме заедно нашето утре!

Добави в Календар 2020-02-27 18:30:00 2020-02-27 20:00:00 Europe/Istanbul Експертна дискусия: как пречистваме водите? 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от Градска джунгла