Водните иновации се случват в България и трябва да бъдат подкрепени

Новаторските решения трябва да обхванат всички отрасли във водния сектор, заявиха част от участниците в първата експертна водна дискусия на MOVE.BG.


От Марин Маринов, публикувана на 19 февруари 2020

Промените във водния сектор в България се случват, но са необходими действия за тяхната подкрепа, така че да се въвеждат правилните и нужните иновации и да не изоставаме от другите европейски държави. Това е един от изводите от експертната дискусия “Как пестим вода?”, която организира MOVE.BG. Събитието, в което участваха представители на бизнеса, науката, гражданския и публичния сектор, както и журналисти, е част от “Мисия: ВОДА” - първата от серия специални мисии за устойчиво развитие на MOVE.BG за тази година.

Екологичните кризи не само у нас, но и по света станаха ежедневие и световното бизнес, експертно и политическо лидерство се обединява, заяви Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, по време на откриването на дискусията. В същото време в България, обаче, се адресират кризи в спешен порядък и това трябва да се промени. Затова през 2020 година MOVE.BG работи по интегрална програма в подкрепа на устойчивото развитие, като подкрепя иновации и дългосрочни решения и създава една градивна дискусия и динамика, обясни г-жа Безуханова.

“В MOVE.BG вече 6 години работим по темите за устойчивото развитие на България чрез иновации и свързването на хората, които ги създават. Ние знаем, че в България има много хора, които познават проблемите и могат да дефинират дългосрочни решения. Познаваме и дръзки новатори, които работят по иновативни проекти и искаме да им дадем форум.

Посвещаваме 2020 година на това как можем да обединим ресурса ни, за да възстановим баланса човек-природа през икономически решения, но и също така и с идеите, и ангажимента на хората. Ще подкрепяме иновативни бизнеси, за да се развива подобен тип икономика с инструментите на XXI век и в България.”

Саша Безуханова по време на дискусията.

Дискусията

Според проф. Ирина Рибарова от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) иновациите във водния сектор се случват и те са част от ежедневието ни без да се замислим - спестяващите вода тоалетни казанчета, смесителите за чешми, новите миялни машини. Но водните иновации не се изчерпват с тези примери. Те са сложен въпрос, отбеляза гостът и наблегна, че трябва да се пипа внимателно, защото всяка една промяна във ВиК мрежата, например, струва милиони и засяга много хора. Според проф. Рибарова не трябва да се въвеждат скъпи технологии само защото някъде по света работят по тях. Трябва първо да се направи оценка кое е нужно в България, като това вече се прави с регионалните прединвестиционни анализи.

“Важно е какво разбираме под иновации. Трябва да говорим за съвременни решения с нови технологии. Не може в XXI век да говорим за технологии от XIX и XX век.

Както иновациите навлизат в домакинството, те навлизат и в пречиствателните станции за питейни и пречиствателни води. Има много съвременни решения, които са доста по-добри класическите, има и такива, които са на етап пилотно тестване, защото са рискови и затова първо се тестват.”

Според Зоя Велкова, част от фирмите “Водородна вода” и “Аквавал”, не трябва под иновации да разбираме само изобретяването на нещо изцяло ново. А, например, трябва да се замислим как да въведем в България вече съществуващите нови подходи. 

"Има създадени методи за филтриране, утаяване, дезинфекция - поне това да напарвим сега, а не да откриваме топлата вода."

Според Наталия Димитрова-Попова, специалист по управление на отпадъци и отпадни води, ключово за развитието на водния сектор и за устойчивото използване на вода е и знанието за различните отрасли във водния сектор.

“Много хора не знаят какво включва водния сектор: а именно отраслите по водоснабдяване и канализация, селско стопанство, електроснабдяване, бедствия и аварии. ВиК използва най-малко вода и затова трябва да мислим как да управляваме и използване добре водите и извън този сектор, защото иначе каквито и мерки да приложим във ВиК, ще имат ограничен резултат." 

Иновации

Не трябва да бъдем песимисти, че у нас нещата не се подобряват, наблегна проф. Рибарова. Част от остарялата ни водопреносна мрежа, по която по официални данни се губят над 60% вода, вече е обновена с европейски пари. А в някои градове като София бяха предприети и допълнителни мерки за устойчиво използване на водните ресурси. 

От друга страна, обаче, у нас въвеждането на водни иновации изоставя от това в ЕС, въпреки че вече над 10 години сме член на Съюза, обясни проф. Рибарова

“Нашето законодателство е напълно хармонизирано с европейското - защо там нещата се случват, а тук  - не," попита риторично гостът.

"Според мен, при нас се пропуква контролът.”

Според инж. Пенчев  от WWF България трябва да се замислим защо след повече от 12 години в ЕС и при загуби от над 60% по водопреносната мрежа, иновациите у нас не се въвеждат с необходимия темп и по правилния начин.

“По документи като стратегии, всичко е много добре разписано и вече поне на хартия трябваше да сме супер, но това не е така. Може би, още не сме готови за такива иновации,” обясни гостът и допълни:

“Трябва да направим няколко стъпки, за да помислим за иновации: на лично ниво, на индустриално ниво.”

Гостите по време на дискуията (отляво надясно): Зоя Велкова, инж. Филип Пенчев, Милена Цветанска от MOVE.BG - водещ на събитието, Наталия Димитрова-Попова, проф. Ирина Рибарова.

Работи ли системата?

Според г-жа Велкова има проблем както на индивидуално, така и на държавно ниво и водната криза в Перник е пример за това. Хората в града са виждали, че язовирът е празен, но през лятото са си поливали доматите с питейна вода или са прали килимите с вода от чешмата. От друга страна, има и бездействие на отговорните органи, заяви гостът. "Аквавал" са част от кризисния щаб в Перник и предлагат спешни мерки, които са иновативни и работещи, като система от 10-12 чешми, които да бъдат постоянно захранени. Но действия не се предприемат.

“Нещо в системата не работи, както трябва," заяви гостът.

Според инж. Пенчев ниската цена на вода е една от причините държавата да не предприема специални мерки за въвеждане на иновации във водния сектор, нито пък да провежда кампании за умно използване на водните ресурси. Проблем е липсата на последващ контрол при изпълнението на проекти за обновяване на водния сектор, допълни инженерът, а това е важно, за да разберем дали са се изпълнили проектите както трябва и дали оказват необходимия положителен ефект.

Според г-жа Димитрова-Попова друго предизвикателство е липсата на кадри във водния сектор. В момента на година само няколко души записват да учат за водни инженери, а след това повечето от тях или не работят по специалността, защото е ниско платена, или работят само в София, а другите градове остават без кадри.

Според Зоя Велкова от фирмите “Водородна вода” и “Аквавал” частният сектор е много активен и разработва редица иновативни продукти със собствени средства без да чака държавата. Например, има фирми, които работят за третиране на водата, за новаторски начини за използване и за поливане.

“Може държавата да не проявява интерес, но частният сектор е активен - това е важното.”

Примерите от света

Специален гост на събитието беше журналистът от Българската национална телевизия Милен Атанасов, които представи няколко добри примера от света. Един от тях е душ, който рециклира водата: около 100 литра вода се използват за едно къпане за 10 минути, като в същото време само 10% от използваната при къпане вода се замърсява, а 90% - остава малко или незамърсена, но попада в канализацията и се губи. Именно тези 90% се отделят и рециклират от душа.

Милен Атанасов от БНТ.

Този новаторски продукт е важен, защото е създаден от шведския студент Мердад Маджуби, а университетът в Лунд и НАСА го подпомагат в развитието, обясни г-н Атанасов.

"Това е един прекрасен пример как едни идеи, които се зараждат на академично ниво, могат да прераснат като преминат през подходящото финансиране.

Добре е да си помислим кои са иновативните решения в България и какъв е алгоритъмът за тяхното успешно практическо приложение."

Как пречистваме вода?

На 27 февруари (четвъртък) от 18:30 ще се проведе втората дискусия от "Мисия: ВОДА"Как пречистваме водата?". Водещи екперти, научни и бизнес представители, както и евродепутати и журналисти, ще представят своята гледна точка към темата за замърсяването на водните ресурси и тяхното устойчиво използване.

Очакваме Ви на нашия разговор, за да чуем и вашето мнение. Събитието е безплатно. Необходима е предваритена регистрация, за да запазите своето място. Резервирайте безплатен билет тук.

Започваме в 18:30 на 27 февруари (четвъртък) в Coworking by MOVE.BG - улица "Сердика" 20, София, етаж 3.

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Градска джунгла