Водата, без която не можем

“Мислейки за това, което може да ни убие, да не забравяме да мислим и за нещата без, които не можем да живеем. И да, водата определено е едно от тях”, казва Хюсеин Йеменджиев в специално интервю за MOVE.BG


От Милена Цветанска, публикувана на 22 март 2020

Хюсеин Йеменджиев е учен и новатор, който успешно работи за опазване на водните ресурси. Той е създател на стартъп ENOVA H2O, който предлага иновационно решение, базирано на нови биоелектрохимични сензори, способни да определят органичното замърсяване на водата около 5000 пъти по-бързо, отколкото настоящите методи. Основателят на българската технологична компания е един от най-интересните участници в дискусиите на MOVE.BG, посветени на качеството на водите. Тези дебати са част от комплексна едногодишна програма, посветена на иновативни решения за устойчиво развитие.

Тази година отбелязването на Световния ден на водата - 22 март, минава под знака на борбата с разпространението на коронавирус, което прави темата за опазването на ценния ресурс още по-актуална и жизненоважна, а нас – още по-чувствителни към рисковете от нарушаване на екологичните баланси.

Избрахме да говорим по тези въпроси с Хюсеин Йеменджиев - новатор, посветил таланта си на ВОДАТА, и учен, който предлага решения за бъдещето.

С него разговаря Милена Цветанска:

Водата е живот и днес борбата с последиците от епидемията коронавирус го доказва. Имаме ли съзнанието за това или приемаме водата като даденост?

Всички природни ресурси са даденост, но това не ни освобождава от отговорността по разумното им използване. Точно обратното - трябва да се грижим за тях като за скъп подарък. Ние сме длъжни да пазим и използваме рационално водата, защото тя ще бъде нужна и на поколенията след нас. 

Пандемията, свързана с разпространението на новия коронавирус, нахлу в ежедневието ни със страшна сила. Тя рязко смени темата на нашия разговор: на експертно и на съвсем битово, човешко ниво. Много е важно, обаче, именно в този момент, мислейки за това, което може да ни убие, да не забравяме да мислим и за нещата без, които не можем да живеем. И да, водата определено е едно от тях!

Хюсеин Йеменджиев.

За теб водата е и твоята работа. Защо те привлече идеята да правиш иновации, свързана с чистотата на водата?

Иновациите са форма на реализация на натрупаното знание в практиката. Преди предприемачеството, аз имам над 10 годишна кариера в академичния и изследователски сектор. Иновациите, свързани с водата и в частност разработването на  модерни инструменти за контрол на качеството на водите, са на първо място практическо обобщаване на този опит и, разбира се, това е и желание за участие в една по-голяма технологична трансформация конкретно във водния сектор и въобще.

Разработената от нас мониторингови система, използва биосензорна технология, която дава редица предимства - възможност за реализация на автономни станции, за мониторинг, експресност на метода, дигитална интеграция и предаване на данни в реално време. Впрочем, това са неща, които ние все повече оценяваме в условията  на днешния ден - дори и в контекста на пандемията, причинената от новия коронавирус. В този смисъл, надеждата ми е, че както често се е случвало - иновации от дадена област да „мигрират“ към други приложения, и в случая с COVID-19, ние като човечество тепърва да разгръщаме своя интердисциплинарен технологичен потенциал в борбата с тази пандемия.

Експерти казват, че намаленото производство заради епидемията от коронавирус води до добри екологични ефекти. Всъщност, какъв е пътят да опазим природата и водните ни богатства и това изпитание, през което преминаваме сега, ще ни направи ли по-грижовни към света, в който живеем?

Пътищата за опазване на природа са много и уловката е в това, че трябва да извървим всички от тях, а не просто да изберем един. Необходимо е прилагане на различни подходи за мониторинг на околна среда, установяване на нейното състояние и идентифициране на замърсители; усъвършенстване на методите за пречистване и възстановяване; преминаване към кръгова икономика и безотпадни технологии; енергийна ефективност; промяна в съзнанието на индивидуално ниво и много други.

Пандемията от коронавирус ни показва две неща в тази връзка - първо, че нещата все още са обратими. Ние вече отчитаме измеримо подобрение в състоянието на въздуха на много места, в които се прилагат мерки за ограничаване на заразата. Второто е, че ние всички вече виждаме и си доказваме, че можем и с „по-малко“, а разумното ползване на ресурси, стоки и услуги е в основата на всяка екологична практика. Много се надявам, че при сегашната ситуация за пореден път ще сработи невероятното човешко качеството да се учим от кризите.

Годината е 2020, денят 22 март - какво би искал да кажеш на хората в Световния ден на водата?

Ще споделя любим цитат за водата „Вода, ти нямаш ни вкус, ни цвят, нито мирис, човек не може да те опише, само те вкусва, без да те проумява. Ти не си необходимост за живота: ти си самият живот.“  

Има много мъдрост и истина в тези думи на Екзюпери. Мисля, че трябва да му се доверим, за да не се налага да го проумеем по трудния начин. Нека всеки ден бъде ден на водата в нашето съзнание, защото тя наистина е есенциална за живота на планетата ни. 

Мисия:ВОДА

През 2020 година в MOVE.BG поставяме специален акцент в програмната ни работа на идеите и хората, които създават решения за устойчив живот и икономика с уважение към природата чрез инструментите и по стандартите на XXI век. Ще работим последователно по няколко важни теми за природосъобразен живот и бизнес, наречени мисии.

Първата ни тема е Мисия:ВОДА. Защото водата е живот. Защото от водата зависи настоящето и бъдещето ни. Защото заедно можем да намерим работещите иновативни решения. Защото трябва да действаме сега.

Включи се и ти! Посочи хората и проектите, които от България създават иновации за устойчиво използване на водните ресурси. Промяната има своите лица и решения. Ние сме на ход - да ги открием, да ги подкрепим и да участваме.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла