Холандецът, който създава ледници в пустинята

Нуждаеш се от абсолютно нов поглед, за да видиш бъдещето, споделя Ап Ферхеген в специално интервю за MOVE.BG.


От Милена Цветанска, публикувана на 17 февруари 2020

Човекът, който гледа на природата от различна перспектива. Артистът, който експериментира в науката. Изобретателят, който провокира света.

Холандецът Ап Ферхеген произвежда вода от въздуха.

Разменихме си два имейла, в които аз го поканих за интервю и той веднага прие да разкаже на читателите на MOVE.BG за проектите си. Не можех да повярвам, че новатор от такава величина общува толкова непосредствено, скъсява дистанцията за минути и разказва с лекота за своите мащабни проекти, за своите мечти. Накрая на нашия разговор по Скайп разбрах, че Ап Ферхеген е не просто изобретател, той е човек, който иска да вдъхновява хората да експериментират. Неговата формула за иновация е креативност плюс постоянство, в комбинация със законите на науката.

Историята

Ферхеген работи много години на Северния полюс, но през 2010 година трябва да спре, защото става опасно да се пътува заради климатичните промени. Това е една от зоните, които са най-силно засегнати от глобалното затопляне. Учените отбелязват, че топенето на ледовете се увеличава с бързи темпове и през 2044 година Северният полюс ще остане без лед.

“Природата се променяше твърде бързо и правеше пътешествието трудно. Затова ние си казахме - след като там ледниците се топяха, възможно ли е ние да направим ледник в пустинята като контраст?! Може ли технологично това да бъде направено,“ разказва за MOVE.BG Ферхеген.

Проектът  SUN GLACIER

Така през 2010 започва проектът Sun Glacier. По време на експерименталното производство на лед екипът на Ферхеген започва да се пита дали не могат да правят и вода.

И тогава сменихме фокуса – от лед на вода. Започнахме проекта с вода, което беше по-сложно отколкото да правим лед. Приложихме  технологии, които не съществуваха до този момент.” 

За да улавя влагата, Ферхеген използва слънчева енергия. Цялата произведена енергия се използва за охлаждане на повърхността. Влагата във въздуха се насочва към повърхността и започва процесът на конденс. След това се получава водата.

Ап Ферхеген (в средата) по време на сглобяване на проекта в Мали.

Конструкцията струва около 30 евро. Тя използва соларен 50-ватов слънчев панел.

“Повърхността се охлажда чрез „елемента на Пелтие", който е свързан директно със соларния панел, така че ние нямаме батерия, нямаме преобразувател, нямаме подвижни части. По мои изчисления този уред ще работи с десетилетия,“ обяснява ни Ферхеген.

Елементът на Пелтие представлява плочка от термодвойки. Когато преминава ток, едната плочка се нагрява, а срещуположната се охлажда. Ферхеген използвал различни по форма охлаждащи елементи - от конусовидни до сферични.

Според него резултатите са страхотни- 22 литра чиста вода на ден! Така Sun Glacier започва като арт проект и се превръща в технологична иновация. Тя намира приложение и в още една смела идея, наречена Зелената къща на бъдещето. “Възможно ли е да отглеждаш храна само със слънчева светлина,” провокира Ферхеген. Той е убеден ,че чрез технологията вода от въздуха научната фантастика може да стане реалност.

Нуждаеш се от абсолютно нов поглед, за да видиш бъдещето

Ферхеген е скулптор и изобретател, който се опитва чрез изкуството, науката и технологиите да намери решение за нарастващата „жажда на света. Първата бутилка с такава вода, уловена край плажовете на Хага, ще бъде представена на World Expo Dubai 2020. 

“Светът се променя много бързо и ние трябва да реагираме веднага. Много се говори през годините, но какво реално се променя?"

"Затова са необходими действия още днес. Не говорете прекалено много , а действайте," така  Ферхеген ми отговаря на въпроса за неговата гледна точка към климатичните промени и предизвикателствата , които те поставят пред хората.

Тестването на проекта в Мали.

Раницата-икона на новата ера

И той е готов с нова идея, ново решение, в което дори е въвлечено холандското министерство на отбраната.

До къде може да стигне въображението на човека на изкуството и  науката, когато погледне към бъдещето?

Какво ще кажете да отидете в пустинята  с малка раница на гърба си, която произвежда вода, като използва соларна енергия. Ферхеген сам ще я изпробва .

„И така имам вода за много години, може би десетилетия. И като обяснявам на хората, те казват – това е луда идея! Но странното е, че наистина работи. Все още не постига резултатите, които искаме, но до няколко месеца ще сме готови. И тогава искам да отида в пустинята и да кажа на целия свят, че с днешните технологии можем да достигнем нови хоризонти. Но най-важното е никога да не казваш няма да стане. Значение има само да продължаваш напред, да следваш пътя и да експериментираш.

Ап Ферхеген.

Така завърши нашият 10-минутен разговор с Ферхеген, който не скри вълнението си, когато говори за своите проекти, в които се пресичат изкуството с науката. Той признава, че те едва ли са големите практическите решения на глобалните проблеми с недостига на вода, но  неговата цел е да провокира  хората да надскочат границите на традиционното мислене.

“Раницата ще стане икона на новата ера, в която  ключовото място ще е за решенията на климатичните промени”, в това вярва  Ферхеген.

Холандецът, който живее с вдъхновението , че е част от решенията за бъдещето на природата.

Решенията от България

Не пропускайте специалната експертна дискусия на MOVE.BG  "Как пестим вода?".

Какви са предизвикателствата пред незаменимия природен ресурс, благодарение на който има живот на Земята? Какви са новаторските решения? Какво предлага иновативния бизнес? Какво е мнението на науката?

Включете се в разговора и вие, за да намерим заедно иновативните работещи примери.

Очакваме Ви на 17 февруари (понеделник) от 18:30 часа в Coworking by MOVE.BG - улица "Сердика"№20 в София, етаж 3.
Събитието е безплатно. Необходима е предварителна регистрация тук, за да запазите своето място.

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Градска джунгла