WhosApp на пост театър в DA Fest 2017

Каква е възможната употреба на смартфона по време на представление?


От МOVE.BG, публикувана на 5 септември 2017

Международният фестивал за дигитални изкуства DA Fest обявява покана за участие в уъркшопа на Макс Шумахер и Йоан Трелу от пост театър, в който те ще представят възможната употреба на смартфона по време на театрално представление.

Пост театър е интердисциплинарна група за изпълнителски изкуства без постоянен състав. Проектите на групата варират от театър до танц, от мултимедийни пърформанси до инсталации. Постоянни теми са идентичността, ресурсите и технологиите. Централен компонент на работата на компанията е креативната, хаотична и оригинална употреба на видео прожекции. Пост театър е основан през 1999 г. в Ню Йорк, като централата му се премества в Берлин през 2002 г., през 2005 г. открива представителства в Токио, а през 2010 г. – в Щутгарт. пост театър е представил повече от 50 свои проекти на фестивали в 20 страни. Художествените му директори  Хироко Танахаши и Макс Шумахер. Пост театър е носител на множество награди, сред които Наградата за автори на Бремен (2004 и 2011) и Театралната награда на Щутгарт (2015 и 2017). В допълнение към артистичната си работа, пост театър изнася и лекции и семинари в художествени институции и университети по целия свят.

Уъркшопът WhosApp ще изследва измеренията на този нов вид употреба на смартфона, ще подготви и обучи публиката с цел да се създаде форма на театър, който освен всичко друго ще обучи публиката как да ползва смартфона по време на представление. Уъркшопът ще отмени традиционното ембарго над телефоните в салона, предлагайки зона, открита за смартфони.

Участниците ще използват устройствата си, за да си разменят указания, да изпълняват музика и създават картини с помощта на усилващи телефонния сигнал аудиосистеми и видео прожектори.

Пълната информация за WhosApp може да намерите тук.

Уъркшопът е с продължителност три дни, от 19 до 21 септември, от 14:00 до 17:00 часа в ателие 1 в Националната художествена академия на ул. Шипка 1.

Резултатите от работата в рамките на уъркшопа ще бъдат представени на 21 септември от 18:00 ч. в Ателие 7 на НХА.

Поканени за участие са всички с интереси в сферата на изпълнителски изкуства, дигитални и визуални изкуства, музика, дизайн и т.н. А изискванията към  участниците са да имат в себе си поне един смартфон, свързан с интернет. Работният език на уъркшопа е английски. Максималния брой участници е 12 човека.

Участието в уъркшопа е безплатно.

Кандидатите трябва да изпратят своя кратка биография и мотивация за участие по ел. поща на адрес: da_fest@nha.bgКрайният срок за кандидатстване е 15 септември 2017. Одобрените участници ще бъдат уведомени до 17 септември 2017.

 

 

 

Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура