За MOVE.BG и промяната от първо лице


От Саша Безуханова, публикувана на 11 юли 2018

Всеки ден моето вдъхновение са пробудените и мечтателите. Тези, които променят България с идеите и творчеството си. Срещам ги в Дома на MOVE.BG, в коуъркингите и арт-центровете, чета за достиженията им в социалните медии. Благодарна съм, че през изминалите пет години те избираха да са част от екипа на MOVE.BG. Те са приятелите ни, с които заедно провокираме утвърдените модели.

Всеки от нас може да променя света само със своите лични избори. Нашите сподвижници ни пресрещат, защото са направили подобни избори по своя път и са прочели кода на промяна, който излъчваме.

Тези избори не винаги са рационални. В живота на човек има моменти, които трудно се обясняват с формалната логика.

Историята на MOVE.BG започна през лятото на 2013, когато будните хора в България излязоха на улицата в мирен поход за справедливост и перспектива в държавата ни.

Не съм го осъзнавала ясно в годините, но всъщност през целия ми път съм правила тъкмо това – да създавам среда и разширявам възможностите за перспективен живот в България.

В бизнес кариерата си съм се водила от това как българският талант да добие международна видимост и как да привлечем международен ресурс и инвестиции в страната ни за развитието й според водещите стандарти на света. По време на управлението ми в НР с екипа ми реализирахме за пръв път в света седем проекта, които се станаха част от портфолиото на НР. Те донесоха значим бизнес успех на корпорацията и разпознаваемост на България отвъд формалните показатели в глобалните анализи. Посветих две години на това НР да избере България за стратегическа инвестиция в глобален инженерингов център, в който днес работят 7000 високопрофесионални специалисти, и с това поставихме България на инвестиционната карта на дигиталния бизнес в света. Когато поех международни задачи в компанията, поставих условието, че няма да се преместя в централата, с което българската операция доби по-висок ранг в географската йерархия на държавите.

В паралел с професионалните ми задачи винаги съм работила за градивна промяна в България – активистки и експертно. През годините с голяма енергия се ангажирах за възпитаване и утвърждаване на предприемаческата култура в България, която е основата на стартиращия ни бизнес днес. За разширяване на международните икономически партньорства на държавата ни, които доведоха с инвестиции водещи компании в държавата ни. За създаване на среда за навлизането на повече жени в инженерни и управленски роли с принос от работата ни за това страната ни да води днес европейските класации по брой на жени в ИКТ индустрията.

Нямам съмнение, че бих работила за градивната промяна в България независимо от обстоятелствата и средата, както съм го правила винаги. Както го правят много други в общностите си и според идеите си. Тези усилия винаги имат принос и резултат.

През юни 2013 обаче имаше различен импулс. Хората на България застанаха заедно за промяната. Протестът манифестираше пробуждането за общ градеж.

Аз лично осъзнах, че нямам по-важна житейска задача от тази да предам целия си опит и знание за каузата да се случи качествена промяна в България с обединените усилия на пробудените. Реших да напусна кариерата си и да работя за това енергията на автентичния протест да се трансформира в решения за бъдещето. Това беше избор, който мнозина не разбраха и беше трудно формално обясним, но аз знаех, че е единственият верен в този момент от живота ми.

България имаше нужда от събуждането на градивните сили на мястото на отрицанието. От разпознаването на създаващите като „герои” наместо гласовитите критици и скептиците. От преодоляване на дълго насаждания комплекс, че сме „втора ръка” народ. От обединяване на експертния потенциал на тези, които разбират тенденциите в света и създават с това знание решения от България. Знаех го.

С тази убеденост и мотивация реших да основа отворена платформа за среща и форум на хора, споделящи общи ценности, без значение на тяхната социална и професионална принадлежност или политически убеждания, които разбират тенденциите на новото време и искат България да бъде място за щастлив живот на хората тук.

За основаването на MOVE.BG (България може) поканих още шестима приятели – Кирил, Христо, Асен, Николай, Жени и Стефан – хора със солидна експертна биография от различни области на знанието и история на работа в обществена полза, за да покажем как „различните” работят градивно заедно с почтени приносни усилия за България.

„MoveBG e фабрика за идеи, която произвежда решения за развитието на България. Създаваме общност, основана на споделени ценности, отвъд партийна, професионална и социална принадлежност. MoveBG е инструмент, който позволява на всеки да се включи в изработването на идеите за бъдещето на България.” – това е цитат от българска медиа от август 2013.

През изминалите пет години не изменихме на тази линия, независимо от предизвикателствата, за които не бяхме подготвени. Заинтересованите да няма промяна в България подеха мощна кампания срещу мен и съмишлениците ни и за дискредитиране на проекта. Тяхната цел беше да обезсърчат хората, позволили си да повярват, че развитие е възможно извън контрола на статуквото. Някои се изплашиха и отдръпнаха. От днешна гледна точка зная, че това е било неизбежно – институционализираното старо брани с целия си ресурс позициите си в намаляващия хоризонт на своето влияние. Портретът на проправящото си път неутвърдено ново обаче става все по-плътен и видим.

Промяната към по-добър живот в страната ни е все по-осезаема и нейни посланици са момичетата и момчетата, които от България създават решения на предизвикателствата пред света; провокативните артисти, които създават тук експериментално изкуство по стандартите на най-добрите; зелени активисти, които без поръчка и хонорар утвърждават културата на живот в хармония с природата; доброволци, които помагат на нуждаещи се, без да търсят отплата; просветители, споделящи опита и знанието си; хора на науката за бъдещето. Те са свободни хора - пробудените за промяната, и броят им расте.

В MOVE.BG вече пет години градим среда техните идеи да бъдат разпознати и подкрепени. Заедно с тази армия от съзидатели трасираме пътя на България в трансформиращия се свят и работим за устойчива позитивна промяна в страната ни с уважение към природата, културата и традициите.

Работим за бъдещето с инструментите на бъдещето и обединяваме хората, които го създават.

В MOVE.BG стимулираме дигитално базираната икономика и утвърждаваме България като център на иновативно знание. Изследваме потенциалите й и работим за обществената им подкрепа и реализация. Работим за самочувствието и самоопределянето на българите като хора, които знаят и намират решения на предизвикателствата от ежедневието си и на тези пред света.

Разпространяваме културата на новото време на свързаност и споделеност и утвърждаваме носителите й като авторитети и примери за подражание в обществото. Тези същите пробудени и мечтатели, които са моето и нашето вдъхновение в MOVE.BG. Ние творим бъдещето днес.

Защото знаем, че България може!

 

Заглавно изображение: Розалина Буркова

Автор
още по темата

още от Актуално