За свободата ни

10-ти ноември - денят на формалното ни разделяне със социализма


От МOVE.BG, публикувана на 10 ноември 2015

Днес е Десети ноември – денят, в който формално се разделихме със социализма и с който стартира демократичния процес в България. Аз съм от генерацията, която израсна в социалистическа среда и се реализира професионално и граждански по време на демокрацията. За мен и много като мен Десети ноември 1989 откри хоризонт, който никога не бих имала през социализма. Успешна международна кариера, която не налага да бъдеш ‚невъзвращенец‘; реален принос в социалното и индустриално развитие на България; признание в света; приятелства, чиято граница не е СИВ. То има едно име и то е СВОБОДА – свободата да се реализираш според таланта си, а не заради партийния ти билет, свободата да пътуваш и да познаваш света, да го носиш в България, свободата да избираш живота си. Тази свобода е отговорност – отговорност пред самия теб за изборите, които правиш в живота си и отговорност пред обществото за приноса ти в развитието на държавата ни. Тази свобода ни даде демокрацията.

Дали обаче като общност я разбрахме така? Неосъзнаваната демокрация извади на показ стаявани през социализма комплекси с много измерения и проявления – властта като източник на лично облагодетелстване и купуване на хора през власт, разточителна показност, незачитане на национален интерес, мафия, рекет, загърбване на морала като ценност. Тези уродливи практики под фасадата на демокрацията обезсърчиха много, които си тръгнаха и затвърдиха апатията и оцеляването като обществена нагласа.

Тъкмо тази демократична среда обаче позволява потенциала, който всеки от нас носи да се прояви. И той намира пътя си чрез почтените предприемачи с идеи и кураж да ги реализират, чрез посветилите се на социални каузи, чрез творците, които създават това, което идва от сърцето им, чрез новаторите, получаващи признанието на света, чрез младите търсещи хора, за които социализма е историческа епоха. Този път е необратим, крачещите по него са много. И ако днес живеем трудно тук, в България то е защото минаваме през болезнения катарзис на прощаването ни със социализма, с комплексите и страха.

Това е пътят на осъзнатата свобода. Десети ноември ни го припомня.

Автор

още от Гледна точка