Променящите Европа: Българите в New Europe 100

Празнуваме българските иноватори, отличени в престижната международна класация


От МOVE.BG, публикувана на 9 декември 2015

Иноваторите в родината ни често биват разпознати първо отвън.

Ние от MOVE.BG вече две години работим, за да променим това. През изминалата седмица MOVE.BG беше домакин на празник на българите, отличени в тазгодишната класация на иноваторите в Централна и Източна Европа New Europe 100.

В класацията, организирана от Google, незвисимия тинк танк Res Publica, Вишеградския фонд и медийния мастодонт Financial Times, място намериха седем български проекта и личности, чиято работа беше разпозната като новаторска и от определяща важност за позитивната промяна в страната и региона ни. В класацията наред с основателя на MOVE.BG Саша Безуханова са отличени създателите на онлайн платформата за разработчици на приложения за дронове Flyver Антон Гавраилов и Тихомир Недев, най-младият ни представител в Европейския парламент Ева Паунова, Коста Йорданов от Flipps, Анна-Мари Виламовска, секретар на президента за иновационна и здравна политика, Пламен Русев от Global Webit Series и съоснователите на Bee Smart Technologies Иван Кънев и Сергей Петров.

Събрахме наградените, наши и техни приятели и парньори, както за да отбележим присъствието на българи на европейската карта на социалните, технологичните и бизнес иновации, така и за дa акцентираме върху потребността от среща и диалог между различните сфери на иновацията и устойчивото развитие и техните най-проактивни и социално ангажирани представители. Защото вярваме, че именно това са мисията и целта на MOVE.BG – да създава пространство за експертен диалог по важните за развитието на държавата и обществото ни теми, да среща прогресивните експертни гледища в една стимулираща общото действие към промяна среда, където се ценят добрите идеи, кросдисциплинарния подход и иновативните решения на дори конвенционални проблеми, а личностното развитие е неделима част от философията за устойчивото ни развитие като общество.

В този смисъл каузата на MOVE.BG е много съзвучна с философията на New Erope 100 и организаторите на тази ласкаеща класация

Идентифицирането на иноваторите и хората със значими за развитието на обществото ни идеи, активното стимулиране на всички процеси за устойчиво развитие и цялостната линия в подкрепа на иновациите, които и двата фомата следват. Вече две години в MOVE.BG работим за разпознаването на иноваторите и хората с идеи в България – на знаещите и можещите, тези, които притежават експертизата и таланта да реализират потенциалите на собствените си проекти, но и да осъществят потенциалите на държавата ни да бъде място за пълноценна реализация и щастлив живот.

Формалната обосновка на номинацията и избора на нашия основател и ментор Саша Безуханова е нейният ангажимент по създаването на визия за устойчивото развитие на страната ни. Ние от MOVE.BG разчетохме в това неочаквано, но не и изненадващо признание преди всичко висока оценка за иновационния подход за социално развитие, който сме приели за наша философия и гориво на всичките ни проекти. Тази висока оценка е препотвърждение за добрата работа на целия ни екип и всички тези, които увличаме с каузите си, но и задължаващ комплимент, който ни мотивира да следваме философията и стремежите си дори по-целеустремено. А именно – да продължим да свързваме и обединяваме експертния потенциал на България, да градим среда за холистично и устойчиво развитие на съгражданите и страната ни.ването на иноваторите и хората с идеи в България – на знаещите и можещите, тези, които притежават експертизата и таланта да реализират потенциалите на собствените си проекти, но и да осъществят потенциалите на държавата ни да бъде място за пълноценна реализация и щастлив живот.

Автор
още по темата

още от Новаторите