Зелени решения

Най-мащабният конкурс за зелени идеи в Европа Climate Launchpad избра бъгарските си победители


От МOVE.BG, публикувана на 12 юли 2017

За трета поредна година млади предприемачи представиха зелените си бизнес решения в конкурса Climate Launchpad

Той бе организиран от CleanTech Bulgaria. Участниците се присъединиха към най-мащабния конкурс за зелени идеи в Европа, инициатива на Climate-KIC. В конкурса на национално ниво участваха осем стартъпа. Те презентираха идеите си в рамките на осем минути като тренировка за международния кръг на надрпреварата. Представянето им беше оценявано по редица критерии, между които –климатично въздействие, бизнес и пазарен потенциал, създаване на работни места и иновативен технологичен потенциал.

Първите три места получиха възможността да участват на следващия кръг на конкурса през октомври в Кипър

Там ще се състезават с над сто млади компании от 35 страни. Като част от подготовката на бъгарските компании за международното състезание CleanTech Bulgaria организара двудневен booth camp и шест допълни консултантски сесии.

На трето място се класираха Sea Harmony.

Техният проект адресира проблема със замърсяването на моретата и океаните и засегнатите от това водни екосистеми. Те предлагат решение за намаляването на въглеродните емисии в атмосферата чрез вертикални изкуствени рифове – ферми за миди, които по естествен начин пречистват водите от замърсяване и същевременно увеличават производството на черна мида.

Второто място спечелиха младите предприемачи от EcoGAF.

Техният проект LAM’ON, представлява биоразградимо ламиниращо фолио, подходящо за компостиране.

Големият победител на национално ниво е MicroChar

Техният проект е фокусиран върху пречистването на отпадъчни води. Чрез тяхната система излишната утайка се използва като екологично чист тор.

На 17 и 18 октомври трите печеливши отбора ще се изправят срещу финалистите от останалите 35 страни, участващи в ClimateLaunchpad. На големия финал в Кипър първите 10 проекта ще получат възможност да се включат в акселераторската програма на Climate-KIC за зелени бизнес идеи.

MOVE.BG

от Ана-Мария Тачева и Андрианна-Василена Цветанова

Автор
още по темата

още от Добрият пример