Зелено празненство в края на юни

Или как GreenBuzz Sofia отпразнува първия си рожден ден


От МOVE.BG, публикувана на 3 юли 2018

GreenBuzz Sofia е първият и за момента единствен източноевропейски клон на GreenBuzz Global – неправителствена организация, действаща под мотото „Professionals for Sustainability“.

Чрез редовни събития и популяризиране на добри практики, GreenBuzz Sofia цели да свързва хора от различни браншове и с различен опит, обединени от стремеж за по-устойчив бизнес и живот.

За да даде възможност на гостите си да извлекат максимално много от празненството, събитието протече под мотото Networking with a (green) twist. С коктейл в ръка, всеки имаше възможността да участва в една или повече дискусиите, които се водеха паралелно в три от залите в социалната зона на Coworking by MOVE.BG. И трите дискусии бяха фокусирани върху някои от най-спорните и основополагащи теми от сферата на устойчивото развитие. 

GreenBuzz Sofia - Какво се случи на зелено празненство - MOVE.BG

Алтернативи на пластмасата на GreenBuzz Sofia

Ментори на дискусията бяха Biopak (биоразградими продукти за еднократна употреба, подходящи за компостиране) и LAM’ON (биоразградимо фолио за ламиниране, също подходящо за компостиране). Като експерти в областта си, менторите дадоха множество примери и подчертаха ясно, че пластмасата не е нито най-полезният, нито най-логичният избор за опаковки, прибори и други подобни изделия. Говорихме си за алтернативи при продукти за еднократна употреба и като цяло за мисленето в посока многократно ползване.

GreenBuzz Sofia - Какво се случи на зелено празненство - MOVE.BG

Нулев отпадък на GreenBuzz Sofia

Зала № 2 също се радваше на многобройни посетители и желаещи да научат възможно ли е да живеем без да създаваме боклук и как бихме могли да се доближим до тази цел. Представители на „Нулев отпадък – България”  разказаха за основните принципи на глобалното движение за нулеви отпадъци и ни призоваха да се стремим към промяна с положителен личен пример. Също така ни разказаха, че са „личната сламка полиция” в офисите си и че навик се преобразува трудно и с упорство и постоянство. Посъветваха ни да търсим алтернативи, да преизползваме и най-вече да консумираме осъзнато, а не по навик, постоянно да си задаваме въпроса „Настина ли се нуждая от това?”.

GreenBuzz Sofia - Какво се случи на зелено празненство - MOVE.BG

Електромобилност на GreenBuzz Sofia

В зала №3 Spark (електомобили за споделено пътуване) и Narcine (сгъваеми електро-скутерчета) обсъждаха темата „Електромобилност” и предизвикателствата, които този нов отрасъл носи със себе си. Скептиците наблегнаха на ограниченията на електрическите превозни средства като кратък пробег, дълъг период на зареждане и рехава инфраструктура. Менторите и техните опоненти от своя страна имаха богат арсенал от аргументи, посочвайки екологичните и финансови плюсове в по-дългосрочна перспектива. Особено внимание беше отделено на електромобилността в градска среда и ползите от нея – липсата на вредни газове и по-малко градски шум.

GreenBuzz Sofia - Какво се случи на зелено празненство - MOVE.BG

След едночасови разгорещени разговори и на трите фронта, всички отново се събраха и обмениха наученото, както и личен и професионален опит. Макар и много въодушевени, всички се съгласихме, че с навиците се работи трудно и бавно, че система се бори със системни усилия и че всеки носи персонална отговорност чрез личния си пример.

Събитието GreenBuzz Sofia премина с голям успех и висока посещаемост и най-важното – изпълни задачата си успешно – в течение на вечерта едни от гостите успяха да обменят полезни знания, опит и контакти, а други – да почерпят вдъхновение и мотивация да променят вреден навик или пък да си създадат нов и полезен.

тагове
Автор
още по темата

още от Актуално