Жените, които създават история

Разказваме за българките със следа в историята


От МOVE.BG, публикувана на 7 март 2017

Кои са „Жените, които създават история“, пита виртуалната историческа карта Моята българска история през целия месец март. В рамките на кампанията доброволци, студенти, историци, литератори и всички желаещи ще събират, пишат и споделят малко известни и често забравени истории на българки със следа в науката, изкуството и обществената сфера.

„Жените, които създават история“

Поставя важни въпроси като „Защо жените присъстват в учебниците по литература по-често като персонажи, но не и като писателки?“, „Колко от жените в учебниците по история са там заради собствения си принос, а не като аксесоари към царе, съпрузи, бащи?“ и „Защо историята на жените най-често се пише от мъже?“.

Жените, които създават история

Организаторите поглеждат към биографиите на първите български жени-архитекти, учени, лекари, към малко известните творби на български писателки и художнички, с цел да популяризират техните непознати, но вълнуващи истории и да припомнят техните забравени достижения.

Ентусиастите от Моята българска история са подготвили списъци с имената на български жени, чийто принос отсъства или е слабо представен в Wikipedia, както и библиография и допълнителна информация, която ще предоставят на всички желаещи да се включат в кампанията и да напишат за българка с принос на картата на myhistory.bg или в специално създаденото предизвикателство в Wikipedia. Всеки доброволец може сам да избере бележита българка, за която да разкаже. Кампанията е отворена към всички, които искат да допринесат за каузата, защото според организаторите „Постиженията на българските жени са бели петна в българската история“.

Жените, които създават история

Кампанията „Жените, които създават история“ търси и популяризира българките с исторически принос и е част от световната традиция Месец на историята на жените (#WomensHistoryMonth), който се провежда през март, както и от мащабната инициатива #МесецНаЖените, подкрепена от различни граждански организации в България. Освен Моята българска история със свои събития през месеца се включват Българският център на жените в технологиите (BCWT), Българският хелзинкски комитет, MOVE.BG, Българската асоциация на университетските жени, Българският фонд за жените и др.

Жените, които създават история

MOVE.BG

Автор
още по темата

още от Актуално