Софийски срещи с Двигателите на промяната


От МOVE.BG, публикувана на 26 октомври 2018

Знаем, че пред София има немалко предизвикателства. Последната среща от националната ни обиколка в търсене на двигателите на промяната обаче ни увери, че съществуват и много решения.

Цели два дни домът на MOVE.BG беше населен с будни и активни хора или, както им казваме на галено - changemaker-и.

Двигателите на промяната София: Евелина Павлова разказва за TeenStation Евелина Павлова

 

Евелина Павлова ни разказа за TeenStation или как с малко подкрепа и много ентусиазъм се появява независима медия, която обединява ученици от цялата страна и излъчва тяхната музика, техните истории и всичко, което ги вълнува.

С арх. Явор Панев си говорихме за потребностите на градовете и хората и по-специално за приказния варненски квартал, известен като "Таляна".

Двигателите на промяната София: арх. Явор Панев разказва за Таляна Явор Панев

Михаил Стефанов ни разказа за образователна платформа, насочена към младежи, заснета като онлайн сериал. Как през сюжет с наркодилър, лотарийни билети, готварско предаване и какво ли не още можеш да усвояваш уменията на бъдещето, гледаме с интерес в канала на МиниМашини.

Като най-силен рефрен от работните групи се откроиха природните дадености на София - от близостта на величествената Витоша, през изобилната минерална вода, до просторните паркове.

Участниците не пропуснаха да отбележат и архитектурното многообразие - от античните останки, през следосвобожденската архитектура до паметниците на соцмодернизма.

Двигателите на промяната София

Сред предизвикателства бяха посочени интеграцията, смисленият съвременен разказ за града, достъпът до култура. Като цяло по-трудните за решаване задачи пред града са свързани със самото обживяване на паметниците, периферни и по-централни зони, въвличането на гражданите в общи решения и общо действие.

Двигателите на промяната София

Сред предложенията имаше любопитни проекти, например културноисторичерски турове, които да запознават софианци и гости на града не само с историята, но и със свойствата на минералните извори. Наред с тези идеи се откроиха и по-технически решения, за които мнозина от нас не са и помисляли... Хрумвало ли ви е, че не можете да изпратите съобщение за синя зона от чуждестранен телефонен номер? Е, уви, така е. И надали е толкова трудно да се промени.

Двигателите на промяната Деница Езекиева, Неда Соколовска, Vox Populi

Тепърва ще ви разказваме за колаборациите между двигателите на промяната, в София и из страната. А междувременно не си позволявайте да забравяте за потенциалите, които заедно можем да направим реалност!

Двигателите на промяната София

тагове
Статия,
Автор
още по темата

още от The ChangeMakers - Двигателите на промяната