Български стартъп предлага иновативно решение за организиране на събития

Представяме Ви проекта Evedo - членове на клуба на MOVE.BG "The ChangeMakers of Bulgaria: двигателите на промяната в България".


От Марин Маринов, публикувана на 14 ноември 2019

Случвало ли Ви се е да чакате на опашки, за да Ви възстановят парите за отменен концерт? Или пък събитието да бъде прекъснато и да не Ви върнат част от сумата за билета? А да отидете на техно парти и диджеят да го няма?

Решение на тези проблеми предлага иновативният български блокчейн стартъп Evedo, създаден от Стоян Ангелов. Проектът разработва дигитална платформа за управление на събития и продажба на билети, като тестовата версия на продукта беше пусната наскоро и вече е достъпна за потребителите. В края на ноември Evedo участва на финала на Централноевропейски стартъп награди CESA в Букурещ, където се състезава с представители на още девет държави за най-добър блокчейн стартиращ проект на региона*.

Иновации

Идеята за Evedo се ражда преди година и осем месеца, споделя ни Стоян, който притежава сериозен опит в индустрията, тъй като се е занимавал с организация на събития, менажиране на диджей и творци, а също така, е и бивш съсобственик на клуб и два бара. Виждайки проблемите в сектора от първо лице, той решава да създаде иновативен продукт, който да предложи нови и работещи решения.

“Разбира се, идеята за проекта беше провокирана и от страстта ми към стартъпи, иновации и високи технологии. Участвал съм в редица иновативни стартиращи бизнеси, включително в блокчейн начинания” допълва Стоян, който е член на клуба на MOVE.BG “The ChangeMakers of Bulgaria: двигателите на промяната в България”.

“Evedo помага по един много прозрачен начин на цялата индустрия да се справи с т.нар.проблем “той каза, тя каза” -  или единият казал едно, другият - друго, всеки е разбрал различно и събитието се проваля.”

Как?

Evedo постига това, като използва блокчейн - технологията зад криптовалутите като Bitcoin (BTC) и Ethereum (ETH). Блокчейн е една от социалните иновации, които имат потенциала да променят начина ни на живот и правене на бизнеса, според специален доклад на група европейски експерти. Технологията вече надхвърля криптовалутите и се използва в различни сектори като логистика, здравеопазване или образование с цел гарантиране на по-голяма прозрачност, намаляване на разходите и спестяване на време. Това е възможно, тъй като всички действия се извършват онлайн, без хартия, и без посредници, за разлика от традиионните процеси на сключване на сделки. Освен това, всяка едно действие се записва и може да бъде проверено по всяко едно време, което повишава доверието между участниците. Също така, плащането на сумата - т.нар. сключване на договора, наречен smart contract - става само след като всички условия са изпълнени. 

В случая на Evedo, ако си закупите билет, вашата сума първо ще бъде обърната в монетите на стартъпа EVEDO (EVED), и едва след като събитието мине както трябва, ще бъдат изпратени на организаторите под формата на традиционните пари. До този момент, Вие сте собственици на EVED токена. Ако, например, един концерт бъде прекъснат smart contract-a ще Ви върне парите. При B2B платформата начина на действие е същият - ако организирате техно парти и поканите диджей, преведената от Вас сума ще бъде обърната от EVED във фиатна валута (долар, лев, евро), едва когато изпълнителят изпълни всички договорености.

“Така в Evedo решаваме проблема с огромните разправии при отлагане или прекъсване на събития и повишаваме доверието в индустрията. Това става благодарение на функционалността на монетата ни - EVED," твърди Стоян.

В момента EVED е листната на две крипто борси, а пуснатите до момента токени са 7.7 милиона от над 17.7 милиона планирани, които с развитието на Evedo предстои да бъдат изкопани - крипто термина за пускане на монети в обръщение. Бройката от 17.7 милиона няма да бъде увеличавана, когато бъде достигната, защото монетата е с твърд таван (hard cap). 

“Когато бях част от екипа на блокчейн стартъпа LockTrip, разбрах много за тази технология - как може да се използва, какви предимства има, какви проблеми може да решава, как се постига т.нар. консенсус, как се извършва предаването на стойност, как работят smart contract-тите Сега използваме блокчейн, за да сме още по-ефективни в решаването на проблемите, които продуктът ни адресира,” споделя ни Стоян.

Продуктът

Evedo цели два пазара - този на бизнесите (B2B), свързани с организацията на събития, и този на продажбата на билети на феновете (B2C), разказва ни Стоян. B2B платформата на Evedo обединява всички страни в организацията на едно събитие - певци, музиканти, диджей, танцьори, охранителни компании, кетъринг фирми, собственици на зали, агенци за организиране на събития и други.

“На практика всички компании, които предлагат бизнес услуги в тази област от цял свят. Вече имаме над 500 регистрирани, основно засега артисти, но вече засилваме работата и за привличане на другите участници от този пазар. B2C платформата, чиято алфа версия е също пусната, таргетира продажбата на билети, като  всеки организатор ще може да си пусне билетите в нея. Сайтът на Evedo е доста добре развит и съчетава eventbrite функционалности плюс социална мрежа, ако мога да го опиша, за да си го представите по-добре,” споделя Стоян.

“В следващите три месеца ще пуснем тестова продажба на билети, поне за 10 събития, и с тях ще изпробваме системата, за да знаем къде да подобрим нещата преди официалния старт.”

Макар и все още в тестова фаза, Evedo вече е навлязъл на важни пазари, където има сключени местни партньорства за развитие системата, разказва ни Стоян. На първо място това са страните от нашия регион - България, Румъния, Гърция, Сърбия, Северна Македония. Компанията има сключени партньорства и в Западна Европа - Холандия, Белгия, Великобритания. Трета група са големите пазари от азиатско-тихоокеанския район като Тайланд, Малайзия, Хонг Конг, Съединените щати и Мексико.

“Развихме общност от над 10 000 души от цял свят. Платформата, която изграждаме е глобална и дава възможността да фокусираме повече усилия на даден пазар, когато тестваме пазарите и когато намерим правилните хора. Разбира се, целта ни е да навлезем на възможно най-много пазари.”

Предизвикателствата

Като всеки стартъп и Evedo се сблъсква с традиционните ежедневни предизвикателства, обяснява ни Стоян: финансиране, разрастване на екипа, да се говори на езика на бизнеса и да им се разяснява с какво блокчейн технологиятае ще помогне на бизнеса им.

“Голяма част от тези предизвикателства бяха преодолени успешно в процеса на изграждане и пускане на продукта. Сега след старта на алфа платформите и преди пускането на основната версия има едно основно предизвикателство - да прокараме иновации в индустрията: да накараме един бизнес, който работи основно офлайн и с ексел таблици, да мисли, да автоматизира процеса, да използва нови технологии, да се разплаща чрез крипто,” споделя ни Стоян и допълва:

"Най-важното, обаче, е да продължаваме да развиваме проекта със същата страст, както досега - именно  оттук идва мотивацията на целия ни екип. Като и от добрата обратна връзка от клиентите ни. Предизвикателства, които срещаш при създаването и развитието на един продукт, са важни, защото изграждат най-добрия продукт и най-стегнатия и добър екип.”

Церемонията по определяне на българските финалисти за CESA Awards в края на септември в НДК. На снимката отляво надясно са: Любомир Василев, основател на I Rise Mechanics 357, Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, Спас Керимов, основател на Printivo, и Стоян Ангелов, основател на Evedo.

The ChangeMakers of Bulgaria

Evedo са членове на "Двигателите на промяната" - клубът на MOVE.BG, който свързва новаторите, развиващи оригинални идеи и бизнеси с принос към общественото развитие. Целта на "The ChangeMakers" е да обедини променящите България в национална мрежа, за да стимулират промяната от България за света в сферите на културното, дигиталното и устойчивото развитие.

Познаваш ли човек, който решава проблеми по нов начин и работи в полза на обществото?

Посочи го сега!

Създаваме заедно нашето иновативно утре!

*Последно обновяване на статията на 22 ноември. Резултатите от CESA тук.

Автор
още по темата

още от The ChangeMakers - Двигателите на промяната