Идва ли ново Възраждане за България?

Идва ли времето на духовния подем за страната ни


От МOVE.BG, публикувана на 10 декември 2013

На 10-ти януари в домът на „България може“ се проведе дискусия на тема: „Идва ли ново Възраждане за България?“

В дискусията взеха участие: Евгения Пеева - изпълнителен директор на Фондация "Заедно в час", Виктор Димчев – продуцент и режисьор, Марио Мишев – основател на сайта “Българска история“, Саша Безуханова – основател на гражданската организация MOVE.BG. Модератор беше Тони Николов,   главен редактор на портал “Култура”.

Обобщение на това, което участниците казаха по време на дискусията:

Модераторът Тони Николов започна встъплението си с констатацията, че обръщането назад към Възраждането е много често явление в Българската история. „Една страна се пробужда когато, не само може да отгледа своя елит, но и да осмисли по някакъв начин своето бъдеще.“ – твърди интелектуалецът. Според него, ние постоянно си задаваме въпроса за „Възраждането“, защото имаме качеството да се променяме постоянно във времето.

За Евгения Пеева Възраждането е процесът на постоянно обновяване, който е единственият начин за напредък в съвременното глобално и динамично общество. Отделно тя подчерта ролята на образованието като основен негов стълб. Според нея, три са факторите, от които зависи промяната: 1) човешкият капитал; 2) активност на гражданите; 3) обща визия за посоката и целта. Песимизъм буди липсата на активност у българите.

Според Виктор Димчев, най-големият проблем на българите е, „че ние не знаем какво правим“ – нямаме дългосрочна перспектива. За него това е следствие на факта, че ние не се обичаме – нито себе си, нито един друг. Продуцентът отдава негативната ни нагласа като нация на схващането ни, „че някой ни е отнел нещо. Всъщност никой не ни е отнемал нищо, ние сами сме си го отнели от себе си“.

За Иван Кънчев от „Българска история“ е много важно българите да помним не само успехите си, но и грешките си от миналото, за да се поучим от тях. Студентът споделя, че от обиколките си из страната се е убедил, че България има нужда от Възраждане. Младежът призова за повече действия и за обединяване на българите.

Според Саша Безуханова, 2013-та година показа, че в България има много хора, които са пробудени, които искат да участват в гражданския процес.  Тя отбеляза, че огромна промяна се случва в глобален план – от една страна, технологиите „сближиха“ хората, а, от друга, вчерашните аксиоми, които движеха света, не са валидни днес. Нови модели на лидерство и управление се налагат,  което е шанс за България. Безуханова със съжаление изтъкна, че темата за геостратегическата ориентация на България, която всички смятахме за решена, днес изненадващо е изведена на преден план. Българите трябва да се съберем, но не в „партийна пирамида“, а всеки със своята експертиза и разбирания да гледаме в обща посока.

Гостите в студиото заеха допълващи позиции и зададоха интересни въпроси като дискусията се въртеше около тезите за общия национален идеал, лидерите, формите на възраждане и много други неща, които можете да видите във видеото от дискусията.

Снимка: kufar.eu

Автор

още от Отправна Точка