Пресечни точки в първата Менторска програма на АСТ Фестивал за свободен театър

Какво се случи в първата фаза от програмата „Match Рoint” и какво предстои?

четвъртък, 16 ноември
Добави в Календар 2017-11-16 15:00:00 2017-11-16 17:00:00 Europe/Istanbul Пресечни точки в първата Менторска програма на АСТ Фестивал за свободен театър 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg

От МOVE.BG, публикувана на 7 ноември 2017

16 ноември, четвъртък, 15:00 – 17:00 ч.

Работен език: Английски

Място: MOVE.BG

Адрес: ул. „Сердика“ 20

АСТ Фестивал за свободен театър реализира прототип на „АКТИВНO ПАРТНЬОРСТВО – проект за развитие на млади професионалисти и обмен на практики между Берлин и София.

Събитието е част от инициативата за дългосрочна международна менторска програма на Асоциацията за свободен театър.

Нейното официално начало ще бъде поставено през 2018 г., в периода на българското председателство на Съвета на ЕС.

На 16 ноември 2017 г. от 15 ч. в Дома на MOVE.BG ще бъде представена „демо версия“ на Менторската програма за изпълнителски изкуства „Match Рoint”. Тази първа фаза заема място в програмата на седмото издание на АСТ Фестивал за свободен театър, който ще се проведе между 11 и 17 ноември.

Участниците в пилотния вариант на програмата “Match Point“ са млади професионалисти в областта на мениджмънта и продуцентството, селектирани след отворена покана. Трима утвърдени мениджъри от българската професионална среда ще споделят с тях опит, знания, умения, контакти и емоции. В ролята на ментори ще влязат режисьорката Гергана Димитрова (ОСАИК „36 маймуни”), Елиа Лилов – директор на фестивала One Dance Week и режисьорката Неда Соколовска (Студио за документален театър VOX POPULI).

Специалните гости на събитието – Томас Фабиан Едер и Сабрина Апитц

Те ще представят Менторската програма за изпълнителски изкуства на Performing Arts Program (PAP), Берлин.

  • Томас Фабиан Едер е роден в Германия. Изучавал е сценография, визуална култура и културен и комуникационен мениджмънт в университети в Дания и Германия, пише пиеси и от 2007 г. създава много интерактивни и експериментални пърформанси. В момента е координатор в маркетинг централата на Performing Arts Program, Берлин.
  • Сабрина Апитц е изучавала връзки с обществеността, комуникации и театър, както и етнология. Като ръководител на проекти и куратор на свободна практика, тя създава и организира международни конференции, симпозиуми и уъркшопове в сферата културата и цифровото общество. Сабрина Апитц работи още като инструктор, редактор и журналист. Тя е сред основателите на базирания в Берлин театрален колектив Europäischen Gemeinschaft für Kulturelle Angelegenheiten (EGfKA), който комбинира постдраматични и класически сценични форми с теоретична работа и ясна политическа ориентация.

На срещата ще бъдат представени и следващите етапи на Менторската програма “Match Point“.

Още три събития ще бъдат част от професионалната и образователна програма на седмия АСТ Фестивал за свободен театър: отворена дискусия за развитието на артистичния център „Топлоцентралата“, както и разговор за образованието в областта на сценичните изкуства с участието на проф. Хайнер Гьобелс, артистичен директор на Института по приложно театрознание в Университета „Юстус Либих“ в Гисен. На 13 ноември проф. Хайнер Гьобелс ще изнесе и публична лекция на тема „Естетика на отсъствието“.

Пълната международна и българска програма на АСТ Фестивал за свободен театър може да видите тук.

“АКТИВНO ПАРТНЬОРСТВО – проекта за развитие на млади професионалисти и обмен на дори практики между Берлин и София” е инициатива в партньорство с Performing Arts Program (PAP), Performing Arts Festival (PAF) (Берлин), АСТ Асоциация за свободен театър и АСТ Фестивал за освободен театър (София) с подкрепата на Гьоте-институт София.

 

тагове
Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура