Как съдебната система да стане независима обсъждат експерти и граждани

Вижте цялата дискусия


От МOVE.BG, публикувана на 7 март 2015

span style="font-size: medium;">Как да бъде гарантирана независимостта на съда и съдебната система

Дискутираха участниците в новата инициатива на гражданската платформа за дебат и общо действие MOVE.BG (България може) - "Право и ред: справедливост в 5 стъпки".

span style="font-size: medium;">Възстановяването на чувството за справедливост

„Възстановяването на чувството за справедливост в обществото ни е ключов фактор за оцеляването и развитието ни като нация. Затова е нужно да пристъпим към лечение на съдебната система веднага, за да можем да започнем да решаваме всички други предизвикателства, пред които сме изправени”. С тези думи Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, откри първата дискусия от инициативата. Тя отбеляза още, че отговорността за това да има правда не е само на политиците или на външните ни партньори - гаранти и отговорни за това да живеем по споделени честни правила са всички граждани на България.

span style="font-size: medium;">Възможните решения за намаляване на влиянието върху магистратите

Съдията от Софийския районен съд Иван Георгиев, програмният директор на Правната програма в Институт „Отворено общество - София“ Иванка Иванова и разследващият журналист от вестник "Капитал"Росен Босев обсъдиха възможните решения за намаляване на влиянието върху магистратите, за да се гарантира по-ефективно и прозрачно правораздаване и се обединиха в подкрепата си за Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и нейните мерки на министър Христо Иванов.

Решенията те виждат още в намаляване на политическото влияние във Висшия съдебен съвет (ВСС) чрез намаляване на „парламентарната квота“, разделянето му на съдийски и прокурорски състав, при решаването на кадрови и други въпроси, и чрез пряк избор на представителите на съдиите и прокурорите във ВСС от самите магистрати, а не от техни делегати. Необходимо е още да се ограничат правомощията на административните ръководители на съдилищата, като се даде възможност за повече самоуправление на съдиите и техните колективни органи. А също и да се подобри качественият подбор на човешкия ресурс в съдебната система – хора, които са не само добри професионалисти, но и имат високи морални качества.

Специални гости бяха още Бойко Атанасов - един от следователите, които през 2004 г. разкриват корупционната схема на бившия началник на Четвърта следствена служба Христо Станчев иправосъдният министър Христо Иванов, който се включи чрез видео интервю в дискусията, и коментира мерките, заложени в Актуализираната стратегия.

Чрез въпроси и коментари в дискусията участваха още представители на правни организации и граждански активисти.

Инициативата „Право и ред: справедливост в 5 стъпки“ цели да представи по достъпен начин проблемите и възможните решения за реформиране на правосъдието в България и да привлече широко гражданско участие и подкрепа за неговото осъществяване. За да разбере всеки как измеренията на справедливостта засягат индивидуалния живот и общественото добруване, основните системни проблеми ще бъдат разказани през реален казус, произлязъл от човешка история, засегната от проблемите в съдебната система.

span style="font-size: medium;">Предизвикателствата пред правосъдието 

През следващите 5 месеца ще бъдат разгледани предизвикателствата пред правосъдието в пет стъпки: независимостта на правораздаването, ефективното управление на съдебната власт, човешките ресурси на съдебната система, модернизирането на наказателната политика и защитата на правата на човека. Всеки месец на живо в студиото на MOVE.BG ще се срещат реални участници в процеса - експерти, съдии, потърпевши, представители на властта, за дебат в търсене на решенията. Накрая резултатите от дискусиите и събраните предложения ще бъдат обобщени и свободно достъпни онлайн като инструмент за гражданско образование на разбираем език и за изграждане на правна култура.

Вижте цялата дискусия, излъчена на живо чрез стрийминг, в канала на MOVE.BG в Youtube:

Харесайте страницата на инициативата "Право и ред: справедливост в 5 стъпки" във фейсбук и участвайте в дискусиите там. Следете инициативата "Право и ред: справедливост в 5 стъпки" на сайта на MOVE.BG, за да получавате актуална информация за това какво ново се случва и как може да се включите в следващите етапи от програмата.

Снимка: Offnews

тагове
Право, Дебат, видео,
Автор

още от Право и ред: Справедливост в 5 стъпки