Жените, които създават история

Да разкажем за българките със следа в историята

вторник, 7 март
Добави в Календар 2017-03-07 09:00:00 2017-03-20 21:00:00 Europe/Istanbul Жените, които създават история 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg

От МOVE.BG, публикувана на 2 март 2017

Колко жени има в учебника по литература? Колко от тях са героини и колко – писателки? Колко са жените в учебниците по история и колко от тях са там заради собствения си принос, а не като аксесоари към царе, съпрузи, бащи? Не са много. И това не е защото в българската история няма жени. Има – нека да попълним липсващите им истории заедно!

През целия март ще събираме и разказваме истории на българки със собствена следа в науката, изкуството и обществения живот. Заедно с приятели и доброволци се заравяме в спомени, снимки, мемоари, алманаси и библиографии. Ще попълваме празнини в общата ни памет за жените, които създават история.

Помагат ни наши приятели от Софийския университет, от Българска асоциация на университетските жени, Български хелзинкски комитетБългарски фонд за жените / Bulgarian Fund for Women, Bulgarian Centre of Women in Technology - BCWT и други организации.

Как да се включиш?
• Разкажи историята на българка с постижения в науката, изкуството или социалната сфера на виртуалната карта на www.myhistory.bg

• Напиши, редактирай или преведи статия за българка в Wikipedia заедно с нас и доброволците на Моята българска история. Можеш да предложиш или да избереш от списъка, който вече сме подготвили:http://bit.ly/bgzheni

• Включи се в редактона Паметни жени, който нашите приятели от БХК организират на 11 март в Гьоте институт. Там ще обсъдим с ентусиастите от Wikimedia как се пише статия във Wikipedia.

• Пиши ни на myhistory@move.bg, за да ти изпратим допълнителна информация, библиография или да отговорим на въпросите ти.

• Споделяй с приятели историите, които всички заедно ще пишем през март.

Автор

още от Моята българска история