MOVE.BG домакинства представяне на фотокнига и среща с Теодосий Теодосиев

Форматът за култура на MOVE.BG Art Meets ви кани на 20 юни от 18:30 на специално благотворително събитие.


От МOVE.BG, публикувана на 23 май 2023

На 20 юни MOVE.BG ще домакинства една специална среща-разговор - събитие, на което срещаме дух и рацио, фотография и наука, видимо и невидимо за окото, ума и сърцето. 

Любителят-фотограф Кристина Христова и будителят-учител Теодосий Теодосиев ще ви въвлекат в диалог, провокиран от фотокнигата на Кристина Христова „15:15:10:9:5“. В нея тя изследва културата като семейна ценност и я документира сред дванайсет многодетни български семейства. 

По време на срещата-разговор ще се поставят следните въпроси:

  • Има ли връзка между наука, изкуство и семейство?  
  • Каква е ролята на семейството и на учителя при формирането на личността?
  • Как изграждаме и развиваме интелекта на децата?  
  • Как се подготвят социално силни хора?  
  • Физиката като наука нуждае ли се от философията на културата като заряд?  
  • Културата основа на познанието ли е?  

На събитието ще имате възможност да закупите последните бройки от лимитирания колекционерски тираж на книгата „15:15:10:9:5“. Събраните средства от продажбата авторът ще предостави на Фондация “Тео”, учредена от седем бивши възпитаници на талантливия казанлъшки учител-физик. Целта на Фондацията е да подпомага извънучилищната дейност, провеждана от г-н Теодосиев и да му даде възможност да се отдаде на своята мисия - обучението на можещи и знаещи млади хора от цялата страна и чужбина в подкрепа на българския научен талант, благодарение на създадената от него оригинална „Методика за формиране на силов интелект”.

Дарените средства Фондацията ще използва за заплащане на част от вноските на учениците за лятната лагер-школа по Приложна математика и физика, която ще се проведе от 17 до 23 юли 2023 г. в базата на фондация „Миню Балкански” в  с. Оряховица.

На благотворителното събитие ще чуете музикално изпълнение на Лаура Джош-Марков, която е актриса и музикант, пее и композира. Тя е консултант, учител и музикален терапевт. Лаура е съпругата на починалия Константин Марков - легендарен рок музикант и композитор, основател и басист на група „Тангра“.  

Очакваме ви на 20 юни, вторник, от 18:30 часа в Къщата на MOVE.BG - регистрирайте се за събитието тук.

За автора на фотокнигата

Кристина Андронова - Христова завършва математическа паралелка в ПМГ „Васил Друмев“  в родния си град гр. Велико Търново, а по-късно се дипломира като магистър по „Финанси“ в УНСС – гр. София. Около 10 години е част от екипа на Саша Безуханова в Hewlett-Packard (HP), днес продължава да работи в ИТ индустрията.

Като ученичка се увлича от литература и изкуства: свири на пиано, пее, танцува, посещава театрална школа. Фотографията я вълнува от детството, често баба й я води във фотостудиото, в което работи. Кристина започва да изучава по-задълбочено фотографско изкуство през 2019 г., когато се запознава с Ивайло Стоянов – фотограф, с богат практически, творчески и преподавателски опит, участник в редица изложби в България и чужбина. При него завършва няколко курса в Школата по съвременна фотография Photoconcept, на която той е съосновател. За Кристина фотографията е страст и начин на себеизразяване. Настоящата книга е първата ѝ завършена концептуална творба.

Кристина е убедена, че пътят към точните дисциплини е важно да минава през хуманитарните и творческите занимания. Тя вярва в семейството, учителите и отговорната им роля за възпитанието и формирането на личността. С цялото си уважение към златния учител на България – Теодосий Теодосиев, посвещава това събитие с кауза на Фондация „Тео“ / Школа „Тео“, която стимулира развитието на природонаучното и техническото творчество на младите хора, подпомага обучението, специализацията, квалификацията на младежите с изявени способности в областта на природните науки, техниката и всички области, изискващи развит интелект.

За учителя-будител Тео

Теодосий Теодосиев смята себе си повече за възпитател в духа на европейските ценности и култура, отколкото за човек на точните науки. Участва в управителния съвет на МЕГО - гражданска организация с идеална цел за Морал, Етика и Гражданско образование с председател проф. Минко Балкански от Париж. Член е на Управителния съвет на Фондация „Миню Балкански”, която активно работи за интелектуалното и морално израстване на младите хора в България. Създател е на оригиналната „Методика за формиране на силов интелект”. Основното в нея е занимателното поднасяне на изключителна по трудност теория, перманентни състезания в средата на един щастлив колектив, редуване на екстремни умствени с екстремни физически натоварвания в чиста природна среда, както и специални занятия за повишаване на естетическата и нравствена култура. В продължение на близо четири десетилетия осъществява най-голямата в България лабораторна база за решаване на експериментални задачи по физика.  

Извънкласните му лекции и лабораторни занятия са безплатни. Води курсове за млади учители, сред тях има последователи, които работят по подобен на неговия начин. Няколко мандата е в Управителния съвет на Съюза на физиците в България. В момента е почетен член на СФБ. Дълги години е член на редколегията на списание „Физика”, има стотици публикации в периодичния печат.

Теодосий Теодосиев е единственият български учител, награден от Парламента на Република България за изключителни постижения по откриване и развиване на млади таланти. Носител е на множество ордени и награди за заслуги в просветното дело. Почетен гражданин е на родния си град Казанлък. Избран е за "Мъж на годината" през 2014 г. в България.

Почти всички най-високи индивидуални и отборни постижения на български участници на международните олимпиади и състезания по физика принадлежат на негови ученици, голяма част от тях посещавали школата му. Възпитаниците му учат, работят и творят в най-реномираните университети и научно-изследователски центрове в Европа, САЩ и др. страни.

Закупува със собствени средства изоставено и полуразрушено селско училище в екологично най-чистия район на България. Опитва се да го ремонтира и осъвремени за нуждите на школата по физика.

Работи даром за далечното бъдеще, като вярва, че то ще е по-добро!

За Фондация „Тео“

Фондацията е създадена с дарствен акт от бивши възпитаници на Теодосий Теодосиев – Тео, за да подпомага дейността на изявения учител по физика. Целта й е да съдейства развитието на природонаучното и техническото творчество на младите хора, като подпомага обучението, специализацията, квалификацията на младежите с изявени способности в областта на природните науки, техниката и всички области, изискващи развит интелект, да ги стимулира в изследователската, изобретателска и друга новаторска дейност, да подпомага разпространението на природно-научни и технически знания и информация, да подпомага изграждането и модернизацията на материалната база за природонаучна и техническа дейност.

Решения за България: Култура

Една програма на MOVE.BG в подкрепа на смелите иновативни артисти на Новото време. Изследваме икономическия и социален потенциал на културния сектор в България. Търсим и представяме иновативните практики от страната и света в областта на културата, изкуствата и културния туризъм. Говорим с носителите на промяната в сектора, разпространяваме добри практики и обединяваме културната общност за диалог и общо действие.

Добави в Календар 2023-06-20 18:30:00 2023-06-20 20:00:00 Europe/Istanbul MOVE.BG домакинства представяне на фотокнига и среща с Теодосий Теодосиев 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от ART MEETS