MOVE.BG BulletIN септември, 2015


От Саша Безуханова, публикувана на 5 октомври 2015

За MOVE.BG септември беше месец на движение – на календарния преход от отпускарското лято към една интензивна работна есен с много нови цели и дългосрочни задачи, но и на пътуване в историчното време – през септември отбелязахмеголемите български празници на Съединението и Независимостта, повод да поговорим за ценностите, които са ни обединявали като нация в миналото, и тези, които свързват обществото ни днес.

Историческата ни онлайн платформа „Моята българска история“ пое на пътешествие. Старирахме „Седенките“ – серия от събития в няколко града на България, които целят да съберат стари и млади, за да споделят и дигитализират в реално време неразказаните ни и малко познати истории. Свързваме няколко поколения, както и два свята – дигиталният, представен от виртуалната карта на „Моята българска история“, и този на живия живот, на седянката, на личния разказ – баби, дядовци и внуци заедно разказват, пишат и споделят в реално време истории на нашата обща виртуална карта. Инициативата започна със седенки в Разлог и Банско, предстоят ни още такива срещи и нови истории.

MOVE.BG взе участие и в традиционния вече форум „Кариера в България. Защо не?“ 

Където имахме възможност отново да се срещнем и поговорим със сънародниците ни в чужбина, които избират да се върнат в България, за да градят живота, дома и кариерата си тук. Какво ги мотивира, как си представят бъдещето си и държавата, в която желаят да се развиват, какъв би бил техният принос за едно по-добро утре тук? Изборът да се върнеш, изборът да останеш, изборът да принадлежиш към общност и да си част от общо действие...

Септември беше време за обговаряне на изборите, които правим – житейските ни избори, решенията, които взимаме за себе си и близките си, но и за политическите ни избори и тяхната важност. Разпознахме в предстоящия вот за местна власт метафора на всеки избор, който всеки от нас прави. Защото вярваме, че различните ни избори са ръководени от същите тези ценности, които ни определят като личности, като граждани, като част от нещо по-голямо, от общност.

С тази цел продължаваме да работим и по нашия „Наръчник за изборна реформа“

Интерактивна онлайн игра, която ще ни преведе през възможните решения на проблемите, съществуващи в изборния ни закон, ще даде възможност на всеки да извърши своя собствена реформа, да опознае нагласите на околните, ще отговори на въпроси за електронното гласуване, задължителния вот и много други. Избрахме да стартираме „Наръчник за изборна реформа“ непосредствено след изборите за местна власт, защото вярваме, че резултатите от тях са шанс за консолидирана и конструктивна равносметка, както и възможност за трезво вглеждане към актуалните проблеми в изборния процес.

Продължаваме да говорим за ценности и с най-малките. Детската работилница на нашите „Безценни приказки“ се превърна в централно събитие на Рицарския турнир, организиран от приятелите ни от Покажи ми и Meta Reading. Създадохме много нови истории от деца за деца, а цели 70 от тях вече са наши посланици на приказките и продължават да творят.

MOVE.BG

тагове
Бюлетин,
Автор