Революционерът в съвременното българско изкуство: Срещаме ви с Кокимото

Представяме ви Калоян Илиев - Кокимото член на “The ChangeMakers of Bulgaria” - клубът на MOVE.BG, който обединява двигателите на положителната промяна в България.


От МOVE.BG, публикувана на 11 март 2024

Време е за ново интервю от #CMeet me Questions - рубриката ни, чрез която ви запознаваме с личностите, които правят положителната промяна в България възможна, тук и сега. Личностите, които са членове на The ChangeMakers of Bulgaria” - клубът, създаден от MOVE.BG, за да свърже в национална мрежа двигателите на положителната промяна от цяла България.

Днес ви срещаме с Калоян Илиев провокативният артист зад култовия псевдоним, ”Кокимото”. Реализирал е над 50 самостоятелни изложби във Варна, В. Търново, Габрово, Пловдив, София, Белгия и Дания. Участвал е по цял свят в над 500 общи изложби, фестивали за съвременно изкуство, ануалета, биеналета и триеналета на графиката, екслибриса и рисунката. Получил е 16 награди за графика, ex libris и рисунка. Произведенията му са в 20 колекции в България, Турция, Сърбия, Румъния, Италия, Испания, Полша, Белгия, Холандия, Дания, Уругвай, Тайланд, Япония и Китай. 

Калоян  ни разказва за пътя на творбите си и какви са социалните проблеми закодирани в тях.

През април Кокимото ще бъде гост на специалния community формат за обмен на идеи, който организира MOVE.BG  - “CM Meetups”. Форматът е ексклузивен и предназначен само за членове на “The ChangeMakers of Bulgaria. 

Промяната от първо лице

Калоян е роден 1979 г. във Варна. Завършил своето художествено образование във Факултета по изобразителни изкуства към Университета „Св. Св. Кирил и Методий”, Велико Търново, магистърска степен - специалност „Графика” /2007/ и специализирал в графичния департамент на Академията за изящни изкуства „Владислав Стремински“ в град Лодз, Полша /2008 /. От 2010 е член на СБХ – София. 

Разкажи ни за творчеството си и характерния ти стил.

В произведенията си пресъздавам взаимоотношенията между самия мен и хората в условията на манипулирана реалност. Необикновените и помрачени светове, които представям в графики, рисунки, колажи, фотографии и инсталации са плод както на моите спомени, така и на творчески инвенции. В много от творбите проличава интереса ми към различни социални проблеми. Новия световен ред, ролята на съвременните икони в обществото и отношението към животните са само някои от темите, които многократно могат да се открият в работите ми. Минавайки от религия през политика, до ежедневните абсурдни ситуации, аз се интересувам и от по-често срещани емоционални и умствени състояния, като нарцисизъм, копнеж за любов и красота. Работя с вече съществуващ визуален материал, който обогатявам със собствени разработки с повествователен характер. Разказвам историите си по нов начин, като насочвам вниманието към някои конкретни аспекти на сюжета и така описвам отново своите преживявания, но този път като зрител.

Какво ти помогна в израстването ти като творец?

Семейството

По какъв начин допринасяш за положителната промяна в България чрез дейността си? 

На много хора в страната им липсва въображение, така че гледам да компенсирам липсите като разкривам част от въображаемия си свят.

Какви са предизвикателствата, пред които се изправяш и какви са научените уроци до момента?

Много са: липса на култура, знание и отношение към изкуството в хората, псевдокултурата, апатията, шуробаджанащината, самозабравата, липсата на културна политика… Много са и уроците, но най-важния за мен е въпреки всичко да бъда себе си.

Може ли в България и ако да - как?

Аз съм жив (за сега) пример за това

Какво е посланието ти към всеки човек, който иска да започне свой проект с полезно въздействие върху общественото развитие днес?

Да не се взима прекалено насериозно

 

The ChangeMakers of Bulgaria

"Двигателите на промяната" е клубът на MOVE.BG, който свързва новаторите, развиващи оригинални идеи и бизнеси с принос към общественото развитие. Целта на "The ChangeMakers" е да обедини променящите България в национална мрежа, за да стимулират промяната от България за света в сферите на културното, дигиталното и устойчивото развитие.

Автор
още по темата

още от The ChangeMakers - Двигателите на промяната