Дигиталният бизнес във Велико Търново обсъжда възможностите за развитие

Градът е предпоследната спирка от поредицата събития EDIT on the Road, целящи да подпомогнат развитието на дигитална икономика на местно ниво


От Danya Fuchedzhieva, публикувана на 15 октомври 2017

Възможностите за развитие на местната икономика ще обсъдят представители на дигиталния и традиционния бизнес по време на EDIT on the Road Велико Търново.

Срещата, организирана от мрежата за дигитално развитие EDIT съвместно с Google, ще се проведе на 28 октомври в Хакерспейс Велико Търново. Събитието е част от тримесечната инициатива EDIT on the ROAD, която обхваща 7 града в България. Основна цел на организаторите е да подкрепят  развитието на технологичния и дигитализирането на традиционния бизнес в страната.

На предпоследното събитие от поредицата Саша Безуханова - основател на MOVE.BG и инициатор на отворената мрежа EDIT - ще представи резултатите от националната анкета InnovationShip, проведена през 2016 г. от EDIT, за състоянието на дигиталната екосистема в България. Като дигитален пионер - от позицията си на дългогодишен Главен мениджър на HP за България, съосновател на първия ИКТ клъстър в София, както и носител на приза Дигитална жена на Европа за 2013 - тя ще разкаже и как се създава и фасилитира ИТ индустрия в България и за нуждата да се поддържа връзката между традиционния и дигиталния бизнес.

Представителят на Google Биляна Пантева ще покаже първи стъпки за изграждане на ефективно онлайн присъствие

Фокусът ще бъде върху създаване и подобряване на фирмения уебсайт и промотирането му като темите включват основни понятия за SEO, SEM, Социални медии, Email marketing и др. Нейната презентация е полезна и подходяща както за предприемачи и собственици на традиционен бизнес, така и за хора, възнамеряващи да развиват такъв.

Заедно за местната екосистема

Местният предприемачески дух ще бъде представен от Милен Георгиев.Той е съосновател и управител на Екстрапак ООД и Експерта ООД. Още от училищните си години Милен е запален по математиката и информатиката, участва в състезания и олимпиади. Обича бизнеса и заедно със съученици основава Екстрапак ООД през 1995 г. и Експерта ООД през 1997 г. Днес Екстрапак е европейски лидер в производството на рекламни търговски опаковки, а Експерта ООД разработва българската ERP система с отворен код - bgERP. Милен смята, че успехът на България зависи от бизнеса, а успехът на българския бизнес зависи от скоростта, с която ще овладее дигиталните технологии.

Следобедната сесия от целодневната програма на събитието предвижда работилница за местните дигитални и конвенционални бизнеси, водена от Ирина и Петър Горялови - коучове по организационно лидерство за изпълнителни директори от DreamersDo. Темите, разглеждани по време на работилницата са свързани с предизвикателствата пред дигитализацията на бизнеса във Велико Търново, но и възможностите, които тя може да отвори пред него. Заедно, участниците ще създават работещи стратегии за развитието на града. Коя би била идеалната екосистема, подкрепяща дигитализацията на бизнеса в Габрово и как заедно да се направим по-конкурентна местната икономика - са въпросите, чиито отговори бъдат търсени.

тагове
Автор

още от Решения за България: Digital