Изложба разкрива кодираното древно знание в глаголицата

Изложбата може да бъде видяна до 19 ноември - всеки делниен ден от 10:00 до 17:00 часа в Coworking by MOVE.BG.


От МOVE.BG, публикувана на 4 ноември 2019

Какво означава глаголицата? Крие ли тайни? Какви са символите на тази писменост? 

Елате да намерим заедно отговорите на тези въпроси на 12 ноември (вторник) чрез официалното откриване на изложбата “Глаголическа оратория на сътворението” - един творчески разказ за геометричните знаци в глаголицата, силата на техния код и връзката им с езика на светлината. Събитието се организира съвместно с творческия кръг “Да Винчи”.

“Днес човечеството се връща към мъдростта на древните. Техният език е бил символния, а 21 век ще бъде и век на символите. Затова ще говорим за Глаголицата като за символно  йероглифно писмо. В нея е кодирано знанието на предците ни, в букви, думи, цифри, звук и цвят, а защо не и в танц?,” обясняват от творческия кръг.

Изложбата

Изложбата представя текста “Глаголическа оратория на сътворението”, с автор Саша Тодорова, химик, художник, поет и съосновател на кръга “Да Винчи”. Ораторията се състои от 16 куплета, написани на кирилица и глаголица.

Всяка една от тези 16 теми ще бъде представена върху пана по време на изложбата, където освен текста на куплетите, е включено илюстриране на темите чрез традиционни български шевици, както и глаголически графикони. Шевиците са създадена от инж. Лазар Бонгурев чрез открития от него метод на бинарния код в българската бродерия. Предците ни са кодирали своите знания за Битието и Космоса чрез тайнописа скрит в шевиците, споделя Саша, която заедно със Стефан Кирлашев участват дообработката на кирилските елементи. Тримата са членовете на кръга “Да Винчи”

Графиконите са третият елемент в изложбата. 

“В края на 2018 г. един приятел ме запозна с начина за йероглифно изобразяване на думи, написани на глаголица. След десет дни зарадвах една приятелка с първия си йероглифен символ с нейното име. Нарекох го графикон. Веднага започнах да правя графиконите на съответните теми от Ораторията,  изписани на глаголица,” споделя Саша.

Идеята на изложбата “Глаголическа оратория на сътворението” е чрез силата на поезията, музиката и красотата, излъчвана от цялостното представяне на Ораторията, да се съхранят и пресътворят българските корени. След представянето на творческата композиция по време на „Българският Дух през вековете” в Пловдив, Ораторията тръгва из страната като „Пътуваща  изложба“ с първа спирка в София и ще бъде придружена от семинар: „Глаголическа работилница на Сътворението“, посветен на свещеното Слово и космическия език на българите. Така всеки докоснал се до сакралното знание, възкресено от светите братя Кирил и Методий, би могъл да стигне до по-добрата версия на самия себе си.

Очакваме ви на 12 ноември (вторник) от 18:30 часа в Coworking by MOVE.BG, ул. “Сердика”№20. Входът е свободен, запазете своето място тук. Изложбата може да бъде видяна до 19 ноември - всеки делниен ден от 10:00 до 17:00 часа.

А на 19 ноември ще се състои и специализираната работилница, за която е необходимо да си запазите място тук. Местата са ограничени, препоръчително дарени 25 лева за покриване на разходите. Сумата се предоставя на място в деня на работилницата.

Добави в Календар 2019-11-19 19:00:00 2019-11-19 19:30:00 Europe/Istanbul Изложба разкрива кодираното древно знание в глаголицата 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от ART MEETS