Херт ван Истендал: Белгия е страната на неограничените невъзможности

Известният белгийски писател гостува в България по повод първия превод на негова книга у нас


От МOVE.BG, публикувана на 2 април 2015

„Белгия - страната на неограничените невъзможности" беше темата на публичната лекция на известния белгийския писател, историк, поет и журналист Херт ван Истендал, който бе на посещение в България по покана на Белгийското посолство в София.

Събитието се състоя с подкрепата на гражданската платформа за дебат и общо действие MOVE.BG (България може) на 2 април 2015 г. в Аулата на Софийския университет.

На събитието беше представен и българският превод на най-известната му книга – „Белгийският лабиринт”, издаден в България от ИК „Жанет 45”. В нея Херт ван Истендал  се опитва да обясни на чужденците тънкостите и деликатността на своята родина. Книгата увлекателно разказва най-новата история на Белгия и изяснява как различните общности в Белгия живеят заедно, въпреки често разминаващите се гледни точки и мнения, и успяват да постигнат разбирателство без въоръжени конфликти и насилие. Местната политическа максима гласи: добрият компромис е този, при който никоя от страните не е напълно удовлетворена.

Посещението на писателя в София бе част от неговото турне в страни от региона, сред които още Албания, Косово и Македония, в периода 25 март – 3 април 2015 г.

Автор

още от Отправна Точка