МOVE.BG празнува с добрите примери, които движат България

Една година в търсене на добрите примери


От МOVE.BG, публикувана на 15 юли 2014

С наближаването на първата си годишнина МOVE.BG стартира инициатива, с която си постави за цел да открие каузи и личности, изразители на ценностите, в които вярваме.

В търсенето на добрите примери, които движат България, ни подкрепиха: „Фондация 42”, „Заедно в час”, ЕДНО, Национален младежки форум, TimeHeroes, Сдружение „Тук-Там“, Back2BG, Доброволческа група "Розови очила", Фабрика за идеи, Лидерска академия „ГЛОУ”, Национален младежки форум, Обединени идеи за България и Национална мрежа за децата. Сред редица стойностни предложения от страна на нашите партньори избрахме да отличи най-вдъхновяващите идеи и проекти, които екипът ни почувства най-близки до основополагащите за МOVE.BG ценности.

Каузите, които получиха отличие на тържеството по случай първия рожден ден на MOVE.BG:

Категория „Свобода“

Фаворит на МOVE.BG в категория „Свобода“ стана организация, която вече 4 години работи за възпитаването на свободни хора в България, като улеснява достъпа им до знание. Защото знаещият човек е свободен човек. Това е  организация, която наскоро отпразнува четвъртия си рожден ден. Нейният най-нов проект дава на възпитаниците на детските домове възможност да усвоят занаят и да намерят професионална реализация, за да се подготвят за самостоятелния живот на зрели хора. До момента членовете на тази организация са предали на детски домове дарения от над 7000 книги. В категория „Свобода“ МOVE.BG отличи „Подарете книга“ с представител Елена Маринова. Отличието връчи Иван Бондоков, отговорник за националната мрежа на МOVE.BG.

Елена Маринова, "Подарете книга", и Иван Бондоков, МOVE.BG

Категория „Развитие“

Израстването ни като общество минава през осъзнатата необходимост от развитие на всеки един от нас както като отделна единица, така и като общност. А това, което ни позволява да се развиваме, са възможностите по пътя ни. И какво по-хубаво от възможността да намерим реализация в собствената си страна, за да допринесем за превръщането на Българя в по-успешна и просперираща европейска държава? Вече 7 години Форум „Кариера в България. Защо не?“ се посвещава на това да покаже, че младите квалифицирани българи в чужбина и техните умения и знания са високо ценени и нужни и тук – в тяхната родина. За приноса си към утвърждаването на ценността развитие бяха отличени Back2BG и Сдружение "Тук-там". Селчук Емин, зам.председател на УС на Сдружение „Тук-там“, получи отличие от Елисар Башир, ръководител на Европейската програма на МOVE.BG.

Селчук Емин, Сдружение „Тук-там“

Категория "Прозрачност"

В ценностна категория "Прозрачност" МOVE.BG избра за свой фаворит доброволческа организация, която от 2009-та година до момента е намерила нов дом за близо 3000 бездомни кучета и котки в София. Чрез многобройни дарителски кампании, проведени в изключително кратък срок в края на миналата година, при пълна прозрачност бяха набрани средства в размер над 210 хил. евро за изграждането на нов приют за животни. Фаворита в категория „Прозрачност“ – Animal Rescue Sofia, обяви Йордан Михайлов, експерт по видеозаснемане и видеобработка в МOVE.BG.

Йордан Михайлов, MOVE.BG

Категория „Отговорност“

МOVE.BGвярва, че всички носим отговорност за бъдещето си, а отговорността за бъдещето на България е споделена. Затова в категория „Отговорност“ МOVE.BGотличи мрежа от български студенти по медицина в Германия и Великобритания. Като „Лечение без граници“ те помагат на български пациенти при престоя им в болнични заведения в чужбина – с превод, с административни и морална подкрепа. Линда Петкова, експерт от Икономическата програма на МOVE.BG, връчи отличие на номиниращата организация „Обединени идеи за България“, представена от Лъчезар Радев.

Лъчезар Радев, „Обединени идеи за България“, и Линда Петкова, MOVE.BG

Категория „Справедливост“

В категория „Справедливост“ Дими Деянски, графичен дизайнер на МOVE.BG, награди с отличие проекта на Община Пловдив за международния конкурс за Площад Централен в Пловдив. Конкурсът е част от стратегията на Община Пловдив за подготвяне на кандидатурата на града за европейска столица на културата през 2019 година. Привлечени са 125 проекта от 41 страни, а кандидатурите се разглеждат от мултинационално експертно жури при образцова прозрачност и отчетност. Отличието прие Димитър Кацарски, заместник кмет по строителството на гр. Пловдив.

Дими Деянски, МOVE.BG, и Димитър Кацарски, зам.-кмет по строителството на гр. Пловдив

Категория „Любов“

Отличената кауза в категория „Любов“ бе представена от Надежда Дерменджиева, ръководител на Социалните програми на МOVE.BG. Екипът на МOVE.BG избра за свой фаворит фондация, която показва нагледно как всеки от нас може да движи България в положителна посока – „Идея в действие“. С най-новата си инициатива фондацията впрегна в действие пластмасови капачки от безалкохолни напитки, които рециклира, за да финансира покупката на електроуреди за детски домове. До момента вече са събрани близо 2,5 тона пластмасови капачки.

Ива Колева, Фондация "Идея в действие"

Категория „Общо действие“

МOVE.BG избра да отличи като най-добър пример за носител на ценността общо действие екипа, който подготвя кандидатурата на гр. Варна за Европейска младежка столица. Съставен от представители на местната администрация и на младежки организации, екипът е пример за успешно сътрудничество между държавните институции и неправителствения сектор. Той не само създаде по-свеж и интригуващ имидж на морската ни столица, но и да изведе град Варна на два пъти до финал на европейското състезание за титлата Европейска Младежка столица. Фаворита на МOVE.BG обяви Димо Господинов, ръководител на Правната програма на МOVE.BG. Отличието прие Лилия Еленкова от "Национален младежки форум".

Димо Господинов, МOVE.BG, и Лилия Еленкова, "Национален младежки форум"

МOVE.BG благодари на своите партньори и поздравява всички автори на забележителни и достойни инициативи, които бяха номинирани за участие. Макар че бяха връчени общо 7 отличия, докато сред нас има светли и активни личности, победители сме всички ние. Заедно доказваме, че България може. Благодарим ви за добрия пример!

MOVE.BG

Автор

още от Отправна Точка