МOVE.BG онлайн лекция: Европа на гражданите или какво дава Европа на демократичния процес?

Първа дискусия в рамките на европейската програма на МOVE.BG


От МOVE.BG, публикувана на 20 март 2014

 

Въпросите на които търсим отговор:

Какви са нашите права и възможности като европейски граждани? Какви са практическите измерения на европейското гражданство като ключов елемент от европейската интеграция? Какви са формите и механизмите на гражданското участие в процеса на вземане на решения в Европейския съюз? Как гражданите участват и могат да повлияят на европейския процес? В края на лекцията всеки от гостите представи своите препоръки по темата.

В рамките на Европейската програма на MOVE.BG „Ти движиш Европа“ се проведе първата лекция на тема: „Европа на гражданите или какво дава Европа на демократичния процес? “, на 25 март (вторник) от 10:00 часа по традиция в Дома на MOVE.BG.

Нашите гости:

В студиото по темата своите аргументи представиха: преподавателят по право на Европейския съюз в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ д-р Христо Христев, председателят на ПП „Зелените“ и граждански активист Борислав Сандов и доц. Юлия Захариева - преподавател по право на Европейския съюз в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Инициаторът и основател на MOVE.BG Саша Безуханова представи програмата „Ти движиш Европа“ и модерираше лекцията.  

Саша Безуханова:

„Ние – българите имаме място в обществения дебат по отношение на това в каква Европа искаме да живеем!“

 
Д-р Христо Христев:

„Бих отправил препоръки към гражданите, а не към кандидатите ни!“

Доц. Юлия Захариева:

„Въпросът – и какво от това, се повтаря вече 7 години!“

Борислав Сандов:

„Трябва да мислим за Европейския съюз като за наш дом.“

 Цялата лекция можете да гледате тук:

Обобщение на това, което участниците казаха по време на дискусията:

Доц. Юлия Захариева - преподавател по право на Европейския съюз в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".

С въпрос: „25-ти март случайно избрана дата ли е?“, така започна своето представяне по темата доц. Юлия Захариева и отбеляза, че именно днес преди 57 години се изгражда уникалната европейска конструкция. Според преподавателя по европейско право въпросът: „И какво от това?“ се повтаря вече 7 години и затова ние трябва да се замислим като част от Европейския съюз дали използваме всички механизми, които са изградени вече повече от половин век. И зададе въпроса дали си даваме сметка какво очакваме от хората, за които ще гласуваме на евроизборите.

Доц. Захариева е категорична, че трябва добре да обмислим какво даваме в ръцете на 17-те ни представители, когато гласуваме през май. И поясни, че тези хора на практика решават нашето ежедневие, те ще изберат европейския омбудсман, ще гласуват за председател на Европейската комисия и именно тези хора одобряват външните ни договори. Препоръката на доц. Захариева е към избраните ни представители – да помнят, че в Европейския съюз няма национално оцветяване. Обърна се към тях с думите: „Нека вашето поведение, наши избранници, обогатява образа на България в Европа!“, и допълни, че може би 7 години са малък период и вероятно в момента сме в „началното училище“.

Борислав Сандов - съпредседателят на ПП „Зелените“ и граждански активист

Европейската инициатива за медиен плурализъм е изключително важна и ключова за нашата държава, смята съпредседателят на ПП „Зелените“ Борислав Сандов. По думите му ние трябва да сме превантивно настроени в тази посока, защото не са гарантирани някои европейски права при информирането и собствеността на медиите. Той сподели и идеята си, че е време да се свика Европейски конвент, като поясни, че това е нещо като свикване на Велико народно събрание, за да се доизяснят някои теми и проблеми. Сандов отбеляза, че не засяга въпросите, свързани с пазара и миграцията, защото акцентът е върху гражданските инициативи. Според него зелената общност има най-много опит в отстояването на европейските права, но все още не използваме добре омбудсмана и не сезираме директно съда в Люксембург по проблеми, касаещи околната среда, а там имаме най-много експертиза. В заключение Сандов каза: „Трябва да мислим за Европейския съюз като за наш дом!“

Д-р Христо Христев - преподавателят по право на Европейския съюз в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Д-р Христев отправи препоръка към българските граждани, а не към нашите европейки кандидати. Според преподавателя по европейско право в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ трябва да четем повече, за да вземем решение кого да подкрепим, имаме и основание да избягваме клишетата „ляв“ и „десен“ и е нужно да сме на ясно кои са личностите с точни позиции и отстояващи интересите на гражданите.

Д-р Христев акцентира върху възможностите и правата на българските граждани в Европейския съюз, защото според него информираността ще ни даде възможност за допълнителни „оръжия“, когато институциите не си вършат работата. И допълни: „Нека се сетим за онзи период, когато не можехме да пътуваме толкова лесно и чакахме с дни, за да заминем за друга държава.“ Не трябва да се забравя и приноса на Европейския съюз за спасяване на Странджа, а също и че съюзът ни дава правото на еднакво третиране – забрана за дискриминация, ние сме равни с гражданите на Франция, Италия, Испания. Какъв беше отговорът на д-р Христо Христев относно страховете на „старите“ европейци към новите граждани – можете да разберете в цялото видео на лекцията.

Снимка: Deutsche Welle

Автор

още от Ти движиш Европа