МOVE.BG онлайн дискусия: Непосилното битие на литературата

Открехваме вратите на литературния свят


От МOVE.BG, публикувана на 22 ноември 2014

За безумната любов  към писането, за страстта към четенето, за отговорността да си издатател 

„Любовта или е безумна, или не е любов”, пише Милан Кундера в „Животът е другаде”. За безумната любов  към писането, за страстта към четенето, за отговорността да си издатател и да свързваш читател с писател, за флирта критик/книга и за непосилното битие на литературата говорим със Захари Карабашлиев, Белослава Димитрова, Манол Пейков и Павлина Радославова на 26 ноември от 17:00 часа в дома на MOVE.BG.

Четиримата открехват вратите на литературния свят, в който съществуването на единия е безсмислено без съществуването на другия и в който не е сигурно дали изкуството е отражение на живота или обратното.

Само 18% сиво или има и други цветове в симетрия в ежедневието на един от най-цитирните писатели в кампанията на MOVE.BG „Лятна ваканция” – Захари Карабашлиев, ще ни каже самият той.  Автопортрет на поетесата като млада ще си направи Белослава Димитрова, автор на стихосбирките „Начало и край” и „Дивата природа”. Врява и безумство или гордост и предразсъдъци предшестват издаването на една книга – опит споделя Манол Пейков от „Жанет 45”. Война или мир има между пишещите книги и пишещите ревюта ще ни разкрие професионалният читател Павлина Радославова от Аз чета. Въпросите ще бъдат задавани без упойка от Надежда Дерменджиева, координатор на кампанията „Лятна ваканция”.

Гледайте дискусията на живо тук:

* * *

 
29-1Белослава Димитрова
е родена през 1986 г. в София. Завършва немска филология и журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работи в интернет радио Бинар на Българското национално радио. Дебютира в „Литературен вестник“, автор на стихосбирките „Начало и край” и „Дивата природа”. Има блог за своя и чужда поезия.

 


29-2Захари Карабашлиев
е български белетрист и драматург. Дебютният му роман "18% сиво" (2008) претърпява четири издания и е класиран сред стоте най-любими книги на българите в кампанията "Голямото четене". "18% сиво" печели "Цветето на читателите" - литературна награда, присъждана за търговски успех на книга от веригата книжарници "Хеликон". Пиесата "Откат" получава Голямата награда на конкурса "Нова българска драма" (2008), а пиесата "Неделя вечер" - най-престижната театрална награда за драматургия в страната, "Аскеер". Захари Карабашлиев е автор на сборник разкази "Кратка история на самолета" (2009).


29-3Манол Пейков
е издател. Управлява семейната издателска къща „Жанет 45“ и печатницата към нея, където отговаря за преводната литература. Освен за семейния бизнес, Манол отделя от енергията си и за други проектикато звукозаписното студио „Пекарната„ , което отвори съвсем скоро, след дългогодинша работа. Манол е завършил MBA в Американския университет в България.


29-4Павлина Радославова
е завършила специалност „Връзки с обществеността“ в Софийския университет. Редактор и автор в най-големия онлайн портал за книги и четене в България - „Аз чета“ от 2008 г. Отговаря за специалните проекти и партньорствата на сайта, свързани с насърчаването на четенето. Извън „Аз чета“ работи в PR агенция.

 

 

Автор

още от Отправна Точка