Литературата е меката сила на една държава

Писателите са най-добрите посланици на българската култура в чужбина според участниците в дискусията на MoveBG „Непосилното битие на литературата”


От МOVE.BG, публикувана на 27 ноември 2014

Литературата е меката сила на една държава и писателите са най-добрите посланици на българската култура в чужбина, категорични бяха участниците в дискусията на MOVE.BG „Непосилното битие на литературата”, която се състоя на 26-ти ноември в Дома на MOVE.BG.

За писателите на книги и литературата

Литературата е меката сила на една държава и писателите са най-добрите посланици на българската култура в чужбина, категорични бяха участниците в дискусията на MOVE.BG „Непосилното битие на литературата”, която се състоя на 26-ти ноември в Дома на MOVE.BG.

За любовта към писането, за страстта към четенето, за отговорността да си издател и да свързваш читател с писател, за флирта между критика и книгата говориха Захари Карабашлиев, писател и главен редактор на издателство „Сиела”, Манол Пейков, управител на ИК „Жанет 45”, Белослава Димитрова, поет и журналист, и Павлина Радославова от „Аз чета”. Въпросите задава Надежда Дерменджиева, писател и координатор на програмата за ценности на MOVE.BG „Отправна точка”.

Манол Пейков - управител на ИК „Жанет 45”

„Поставяйки литературата сред държавните приоритети, създаваш качество на живот и инжектираш смисъл в най-добрите си посланици”, каза Манол Пейков в рамките на дискусията. „България  е единствената  държава в Европейския съюз, освен Великобритания, която няма програма за подкрепа на преводите на родни книги на чужд език”, уточни още той.

Павлина Радославова от „Аз чета”

Павлина Радославова отбеляза, че е окуражаващ фактът, че все по-разнообразни форми на подкрепа се появяват онлайн, които заместват липсата на институционалната такава.

Белослава Димитрова - поет и журналист

„Иска ми се да стана свидетел на това книгата да е важна за държавата”, сподели младата поетеса Белослава Димитрова, която вече има зад гърба си две стихосбирки.

България е единствената страна-членка на ЕС, която не се е възползвала от възможността да намали данъка върху книгите.

Участниците коментираха още ефекта от падането на ДДС върху книгите. Стана ясно, че България е и единствената страна-членка на ЕС, която не се е възползвала от възможността да намали данъка върху книгите. „Това са няколко милиона лева - джобни пари за една държава. Те няма да останат в издателствата, а ще се разпределят по цялата ценностна верига - писатели, преводачи, книгопродавци, включително и читатели,” убеден е Манол Пейков. Захари Карабашлиев, от своя страна, заключи: „Имаме ангажимент както към световната, така и към собствената си култура. Без Вазов, Йовков, Захари Стоянов нямаше да знаем как са живели нашите предци. Книгата е фундаментален човешки опит, чрез нея споделяме ценности”.

Запис от дискусията можете да гледате тук:

Автор
още по темата

още от Отправна Точка