МOVE.BG дискусия на тема "Новите 28: Очаквания и нагласи за Комисията “Юнкер“

Преодоляна ли е „кризата на лидерство“ с комисията „Юнкер“?


От МOVE.BG, публикувана на 27 октомври 2014

Комисията Юнкер и новите еврокомисари

Кои и какви са новите 28? Преодоляна ли е „кризата на лидерство“ с комисията „Юнкер“? Визионери или технократи са новите еврокомисари? Нови решения или още от добре познатите „мантри“ предлага програмата на новата ЕК? Тези и още много въпроси коментирахме в рамките на дискусията ни на 29.10.2014г.

Новата Комисия започна работа на 1 ноември 2014. Броени дни след гласуването на състава на ЕК и малко преди встъпването в длъжност на новите 28, дискутирахме предизвикателствата и въпросите пред комисията „Юнкер“ заедно с политолога Владимир Шопов и д-р Вихър Георгиев, преподавател в катедра Европеистика в СУ. Събитието премина под модерацията на Елисар Башир, координатор на Европейската програма на MOVE.BG и бе организирано с активното участие на Клуб Европеистика към СУ.

Една от основните тези в рамките на дискусията бе, че новата Комисия ще е много “по-политизирана” от миналата. Определянето на spitzenkandidat, по-развитата политическа чувствителност и многото политически лица, както и фактът, че Юнкер мисли много повече като политик и неговата почти класическа йерархизация на задачите са само част от израженията на тази политизация. Участниците бяха единодушни, че присъствието на много анти-европейски партии е довело до по-малкото гласове при вота за новата Комисия, както и че се очаква по-голямо противопоставяне на европейска срещу национална политика като следствие от този факт.

„Кризата на лидерство“ в европейски мащаб

Поставен беше и въпросът за „кризата на лидерство“ в европейски мащаб и дали новият състав на ЕК ще е обективна крачка към преодоляването  й. Д-р Вихър Георгиев беше категоричен, че  Юнкер притежава визионерско лидерство, способен е да допринася за колаборацията, но му липсва политическо предприемачество, а именно визията и ресурсите, които са на разположение, да се постигне нещо ново. Владимир Шопов се фокусира върху предупреждението да не се прекалява със склонността към свръх-регулация/мегаломания при извършването на поредицата от нужни промени и добави, че Европа се намира в много деликатна ситуация, произтичаща от растящата степен на недоверие към европейската машина.

Новата роля на заместник-председателите на ЕК

За новата роля на заместник-председателите на ЕК, гостите споделиха мнението, че ходът на Юнкер е “хитър” и ползотворен опит да се институционализират действията на Юнкер с цел по-лесно организиране и координиране на мерки, които са пресечни точки на няколко политики и с което да се постигне максимален ефект върху икономиката.

Нашите гости

Благодарение на активното участие на гостите, заедно адресирахме много и различни въпроси като новосъздадената йерархична структура в ЕК, присъствието на много бивши министри, нарастващата критичност към ЕС, необходимостта от изцяло нова комуникационна политика и промяна на това как се визуализират и предават политиките, приликите и разликите между Барозу и Юнкер, Трансатлантическото споразумение, евентуалния изход на Великобритания от ЕС.

В заключение, Вихър Георгиев призна, че за него една от най-важните задачи на новата Комисия е да подготви хората за предстоящата дигитална трансформация, а Владимир Шопов изказа надеждата новата Комисия да бъде по-фокусирана, по-лидерска и с по-точна идея как да постигне приоритетите си и да представи решенията на гражданите си.

TUK

{edocs}/images/TestEUPublication/Juncker_programme.pdf{/edocs}

тагове
Европа, Дебат,
Автор

още от Ти движиш Европа